Nem mindegyik bambusz terjed, avagy nem mindegy, hogy melyiket ültetjük a kertbe?

Nem mindegyik bambusz terjed, avagy nem mindegy, hogy melyiket ültetjük a kertbe?

Rizóma-gyorstalpaló mindazoknak, akik nem félnek bambuszt telepíteni a kertjükbe.

A bambusznövénynek óriási jelentősége van a keleti kultúrában és hazánkban is egyre többen fedezik fel ezt a szép, kecses növényt. Sokan választják sövénynek, határolónak, hiszen magasra nő, remekül takar, azonban hamar problémát jelenthet, mivel kiirthatatlanul terjedni kezd, agresszívvé válik.

nem mindegyik bambusz terjed 03

Aki bambuszt szeretne, annak fontos előtte tájékozódnia, mivel a bambusznak többféle típusa létezik: van amelyik magasra nő, más alacsonyabb marad, továbbá léteznek fagytűrő, télálló fajok, akadnak ehető rügyet hozók is. A bambuszok rizómája sem egyforma, ezért van az, hogy némely fajok megállíthatatlanul terjednek, másokkal viszont nincs ilyen gond. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy ültetés előtt tájékozódjon és mindenképp gyökérgáttal telepítse a bambuszt! A gyökérkorlátozást vegyük komolyan, mert akad olyan faj, amelynek rizómája még az 1-2 mm vastag fóliát is képes átszúrni!

A rizóma vagy gyöktörzs egyes növények vastag, rendszerint el nem ágazó és belül tömör, függőlegesen vagy vízszintesen növő, földalatti módosult szára. A növény ezzel vészeli át a kedvezőtlen időszakot, ebben raktározza a tápanyagot, de ez az ivartalan szaporodás szerve is. A hideg vagy szárazság múltán belőle föld fölötti hajtások sarjadnak.

nem mindegyik bambusz terjed 02

A bambuszok kétféle rizómatípusa

A bambuszok kétféle rizómatípusát érdemes ismerni: a leptomorf, míg a másik a pachymorf.

A legtöbb mérsékelt övi bambusz, leptomorf típusú rizómával rendelkezik, ami többé-kevésbé hengeres, vékony és hosszúkás. Minden nódusznál megfigyelhető egy-egy alvó rügy, bár néhány kivételes esetben két vagy több nódusz távolságra is lehet egy-egy rügy. Az oldalsó rügyek általában alvó állapotban maradnak hosszabb időtartamra, habár 3-4 szezon után jelentősen csökken a csírázóképességük. A legtöbb rügyből szár hajt, míg egyes rügyekből rizóma lesz. A hajtások sűrűsége ennél a rizómatípusnál elég nyitott, a szárak többnyire szétszórtan helyezkednek el. A terjedés gyorsaságát nagyon nehéz meghatározni, mivel 15 cm és 5 m közé tehető, mindez hidegebb éghajlaton. Melegebb klímájú területen akár évi 8 négyzetmétert is behálózhat a föld alatt a gyökérrendszer.

A pachymorf rizómatípus gyakori a trópusi és szubtrópusi eredetű bambuszoknál, habár előfordulhat magasan fekvő mérsékelt övi régiókban élő bambuszoknál is. Ez a típus rövid és vastag, melynek rügyei szinte minden alkalommal szárrá alakulnak. Mivel a hajtások rendszerint a felszínre törnek, a szárak nagyon közel helyezkednek el egymáshoz képest, így nagyon sűrű csoportot alkotva. A terjedési sebessége igen lassú; hideg éghajlaton 10-15 cm mondható átlagosnak egy évben.

Érdemes szakértőtől segítséget kérni a választott fajtát illetően. A cikkhez az anyagot innen gyűjtöttük:
Bambuszkertészet

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR