Szépen mutat a zen stílusban kialakított előkert

Szépen mutat a zen stílusban kialakított előkert

Sok munka a kertésznek, nyugtató végeredmény a léleknek.

Nemrégiben elkészült letisztult, zen kertet idéző előkertjét mutatta meg a csoporttagoknak a Kertészkedők Klubjában Horváth Livike. A kertkialakítás ötletéről és megvalósításáról ő mesél most az alábbiakban:

zenkert elokertben 07

Mi a Felvidéken lakunk, a komáromi járásban, Győrtől 25 km-re egy kis magyar faluban. Mindig is imádtunk a kertben dolgozni, tenni-venni. Most lehetőség nyílt rá, hogy az előkertet átformáljuk a magunk ízlésére.

Az előkertben négy, 26 éves hatalmas karácsonyfa állt, amit ki kellett vágnunk, mert már veszélyeztette a ház és a kerítés alapjait és belenőttek a villanydrótokba is.

zenkert elokertben 02

Férjemmel eldöntöttük, hogy a fák kivágása után csinálunk egy olyan előkertet, ami nem hivalkodó, hanem ízlésesen megtervezett. Leültünk, átbeszéltük, rajzoltunk, radíroztunk és végül megszületett a döntés.

zenkert elokertben 03

A kivitelezés több mint egy hónapba telt, mivel magunk csináltunk mindent, külső segítség nélkül. Menet közben kicsit változtattunk a növényekkel kapcsolatban, mivel egész délután odatűz a nap, így olyan növényeket kellett beszereznünk, amelyek ellenállóak. Apránként kezdtem összevásárolni és próbáltam olyan növényeket beszerezni, amelyek télen is zöldek maradnak és kicsit feldobják a téli komor napokat. Így különböző fűféléket válogattam össze, különböző bokrokat is ültettem.

zenkert elokertben 04

Nem akartuk nagyon teletömni növényekkel, mert az már nem mutatna jól. Buddha szobromat tavasztól gyöngyörgettem és már akkor tudtam, hogy hol lesz a helye a pici kis szolár szökőkúttal.

zenkert elokertben 06

A kertünk 10x6 méteres, naponta találunk benne mindig valami újat, szépet... Sokan kérdezik, honnan az ötlet? Egyszerűen leülök és kezdek rajzolgatni, utána egyeztetek a férjemmel, mivel neki is vannak jó ötletei... :)

zenkert elokertben 05

A következő projektünkön már dolgozunk, időigényesebb lesz, mint az előkert, mivel mediterrán stílusban terveztük meg, pálmákkal és különböző mediterrán növényekkel.

Nagyon sok munkánk van az előkertünkben, de amikor belépek és végignézek rajta, nagyon megnyugtató érzés fog el. Olyan csendes, minimalista, nem hivalkodó, egyszerűen jó végig nézni rajta. Nagyon büszke vagyok a férjemre, hogy megvalósította az álmunkat...

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR