Tizennégyen egy cserépben, avagy sok jó avokádó kis helyen is elfér

Tizennégyen egy cserépben, avagy sok jó avokádó kis helyen is elfér

Olvasónk magról nevelt avokádói történetét meséli el részletesen, valamint útmutatást ad azzal kapcsolatosan, hogy milyen körülmények között érzik jól magukat és fejlődnek szépen ezek a növények.

Biológia tagozatos voltam, azon belül is mindig érdekeltek a növények. Sokan emlékeznek rá, alsóban babot, borsót csíráztattunk házi feladatként. Már tízenévesen, amivel csak lehetett próbálkoztam, több-kevesebb sikerrel. Aztán jöttek a tapasztalatok, mások ötletei, olvasás (akkor még nem volt net), de nem csak magokat ültettem.

Amikor először lehetett itthon kapni avokádót és megfizethető is volt, na akkor megpróbáltam. Hosszú-hosszú várakozásba tellett a kemény mag miatt, de sikerült.

Első lépések

Láttam, hogy sokan fogvájóval víz fölé teszik, de ezek a gyökerek nagyon sérülékenyek ültetéskor, ezért gondoltam, hogy 8-10 napig áztatom, majd földbe rakom. Minek stresszelni?

Először egyesével ültettem, de a természetes levélhullás miatt nem tetszett a felkopaszodott szár, ezért visszavágtam, a levelek helyén újrahajtott.

Az összeültetés ötlete akkor jött, amikor karácsony előtt az egyik hipermarket akciósan árulta. Sorban eszegettük, a magok áztak, a cserép előkészítve (kerti föld keverve általánossal) és nyomogattam be a magokat, tehát néhány napos különbséggel.

avokado magrol cserepben 02

Az eredmények

A képen 14 magból lett növény a 16-ból. Mivel télen kezdtem, kb. áprilisban kezdtek repedezni, most lesznek 4 évesek.

Ezek a növények végig a mostani helyükön voltak/vannak. Ez a konyha, télen kb. 20 fokos, nagyon világos. 2 ablak, 1 ajtó a teraszra, a reggeli és a déli napból kapnak sokat, és persze naponta kétszer esővízzel spriccelem őket. Tápot nem kapnak, de némelyik levele nyél nélkül – most megmértem – 32 centi.

A képen láthatók közül a legmagasabbnak ekkorák. Mivel a konyhában vannak, amikor a kávékiöntőt mosogatás előtt kiöblítem, az abban lévő vizet mindig rájuk löttyintem. Na, ennyi kis tápot kapnak. Meg sok-sok szeretetet, ahogy a többi rengeteg más növény is.

Szeretnek-e napozni?

Amikor még egyesével voltak, nyáron kitettem őket. Persze szoktatással, de előfordult így is, hogy megkapta a nap, ronda barna lett a levelük. Ezt az ültetvényt, mivel tényleg szép és sűrű, és gyönyörű sötétzöld a levelük, féltem, inkább nem viszem ki. Akkora árnyékot adó fa meg nincs, hogy szűrt fényben legyenek.

Néhány éve tavaszi ültetéskor mindjárt kint is hagytam a magokat. Persze a napmelegtől gyorsabban repedtek és nem kellett szoktatni, félteni, viszont, amikor szeptember végén beköltöztettem, a gyapjasok megtámadták. Actara, Mospilan – nekem ezek vannak ilyen fertőzésekre.

Az avokádó viszonylag gyorsan növő növény, akinek tehát van kedve, bátran vágjon bele a magról nevelésbe, jó eséllyel sikerrel fog járni!

Kapcsolódó cikkeink:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR