A dúsan virágzó orchidea titka

A dúsan virágzó orchidea titka

Nagy népszerűségnek örvendenek a különféle orchideák, azonban nem mindenkinek sikerül virágzásra bírnia őket otthon. Katona Edit  egy kivételesen sok virágot hozó példányt mutatott be a Kertészkedők Klubjában, ezért meg is kérdeztük, hogyan gondozza azt.

A kezdetek: másnál nem virágzott

Előzőleg is voltak orchideáim, de egyik sem volt ilyen gyönyörű.

A szóban forgó növényt (lepkeorchidea) kb. 5-6 éve kaptam. Egy ismerősömé volt, aki ki akarta dobni, mert nála nem virágzott. Felajánlotta nekem, és én örömmel elfogadtam. Így valószínűleg 8-10 éves lehet.

dusan viragzo orchidea titka 02

Fényviszonyok, hőmérséklet, páratartalom

A szobanövényeimet fél évig panelben, fél évig a nyaralóban tartom. Ezt az orchideát a munkahelyemen tartottam, déli fekvésű ablakban a függönykarnisról lógattam le. A helyiségben 23 fok volt, és erősen párás a levegő, régi téglaépület. Nyáron pedig a teraszon szűrt fényben keleti oldalon.

dusan viragzo orchidea titka 03

Szükség van tápláló gondoskodásra és a virágszárak visszametszésére is

Kéthetente tápoldatoztam. Azt tapasztaltam, hogy minden nyáron virágszárakat hozott, amik pontosan karácsonyra kezdtek el kinyílni, és egészen áprilisig tartott a virágzás. A virágszárakat felére visszavágtam, és következő évben azokon hozta az új virágokat. Minden évben többet.

dusan viragzo orchidea titka 04

Amikor már túl nagyra nőtt

Legutóbb öt virágszáron 29 virágot hozott. A növény annyira megnőtt, hogy állandóan kifordult a cserépből, ezért elvágtam. A fejdugványt új orchideaföldbe ültettem átlátszó kaspóba. Három új levelet hozott a nyáron (melyek 32 cm hosszúak), valamint a tavaszról megmaradt virágszáron ismét virágzik, és egy új virágszár is fejlődik rajta.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR