Szobai futóka: a növény, amelyből mindenkinek a családjában van legalább egy példány

Szobai futóka: a növény, amelyből mindenkinek a családjában van legalább egy példány

Könnyen nevelhető és remek légtisztító!

A kontyvirágfélék családjába tartozó aranyos szobafutóka (Epipremnum aureum) talán az egyik legismertebb szobanövényünk. Jóformán mindenkinél van otthon vagy az irodában egy példány, hiszen igen igénytelen, könnyen gondozható, mégis kiváló levegőtisztító hatással rendelkezik.

szobai futoka02

Meg ne edd a levelet!

Ez a Salamon-szigetekről származó kúszónövény szórt fénnyel ellátott, de közvetlen napsütéstől mentes helyet igényel a szobában. Kevésbé ideális, sötétebb körülmények között ritkássá és fakóvá válhat levélzete, márpedig fő díszítőértékét az adja. A hosszú hajtásokon hosszú levélnyelű, szíves vállú levelek fejlődnek, a mi éghajlatunkon ritkán virágzik. Szintén elvétve következik be az a jelenség, hogy a levelei idővel termetessé és szeldeltté válnak - ez a fajta alakváltás viszonylag gyakori a kontyvirágfélék családjának trópusi képviselői között.

Kisgyerekes háznál feltétlenül vegyük számításba, hogy a futónövény minden része mérgező!

Viszonylag árnyéktűrőnek mondhatjuk. A növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel, de az öntözések között hagyjuk, hogy földje majdnem kiszáradjon, télen némileg kevesebb vízzel is beéri. Az aranyos szobafutóka nem követel magas páratartalmú levegőt, nem kell külön párásítani. Erősen fagyérzékeny növény, 10°C-nál alacsonyabb hőmérsékletnek a tél folyamán sem szabad kitenni. A rendszeres tápoldatozást meghálálja. Könnyű szaporítani, szárdugványozással mi magunk is megpróbálhatjuk, akár vízben is gyökereztethető.

Levelek minden variációban

A szobai futókának számos fajtája létezik, amelyek különböző mintázottságú, színű, levelekkel díszítenek.

A ‘Golden Pothos’ zöld, viaszos levelei, szabálytalanul mintázott aranysárga és krémfehér foltokkal, csíkokkal díszítettek.

A ‘Marble Queen’ fehér-krémfehér levelekkel hódít, amelyek viaszosak és simák, zöld és szürkészöld foltokkal, csíkokkal tarkítottak.

A ‘Tricolor’ fajtának zöld levelei vannak, sötétsárga, krémszínű és halványzöld márványozottsággal.

A ‘Jade Pothos’ kemény zöld levelei minta nélküliek.

A ‘Hawaiian Pothos’ a ‘Golden Pothos’-hoz hasonló, de jóval erőteljesebb, feltűnőbb, ragyogóbb a sárga szín benne.

A ‘Neon’ (vagy ‘Goldilocks’) fajta kemény sárgás-zöld vagy citrom-zöld levelekkel rendelkezik, amelyeken nincs minta, tömörek, kicsik.

A ‘Wilcoxii’ jól elkülönülő zöld és fehér mintákkal díszít.

Az ‘N’ Joy’ fajta levélszövete hullámos vagy göröngyös, véletlenszerűen foltos, fehér vagy zöld mintákkal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR