Tengerparton edzett széleslevelű pázsitszegfű

Tengerparton edzett széleslevelű pázsitszegfű

A sziklakertek színfoltjaként ültetett pázsitszegfű rendkívül toleráns. Évelőként örökzöld, bírja a napfényt, a sós talajt, a szárazságot. Ráadásul egyszerűen szaporítható.

Tudományos neve: Armeria pseudarmeria, régebben Armeria latifolia. Az Armeria név a szegfű latin nevéből származik, a szegfűkkel való hasonlóságnak köszönhetően. A „pseudarmeria" pedig arra utal, hogy ez mégsem az igazi szegfű, inkább csak olyasmi. A magyar pázsitszegfű ezért nagyon találó elnevezés.

Pázsitszegfű

Az ólomgyökérfélék (Plumbaginaceae) családjába tartozik. Portugáliában őshonos, a tengerparti növényvilág gyakori tagja. Sziklákon és sós talajú partszakaszokon érzi jól magát, innen ered szárazságtűrése, amely lehetővé teszi sziklakerti élőhelyét.

Örökzöld, fagytűrő növény. Magassága 30-45 cm, párnát képező töve 30-40 cm széles. Virágszára magasabb és merevebb, mint a tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima) virágszára. Nyár közepén-végén nyílik. Virágszíne lehet vörös, fehér vagy lila is. Gazdagabban virágzik újra, ha a hervadt virágokat levágják, és rendszeresen öntözik a töveket.

Ballerina red

Egyébként is igényli a rendszeres öntözést. Napfényes helyen díszlik szépen, legalább 4-6 órányi közvetlen napfényt igényel. Talaja jó vízáteresztő, laza legyen, legjobb, ha kissé savanyú kémhatású.

Hasznosítható; sziklakertben, dézsás növényként, szegélynövényként is. Szaporítható tőosztással, magvetéssel ősszel vagy tavasszal, dugványozással nyáron. Díjnyertes mutatós fajtája a 'Ballerina red' (lásd a fenti képen).

A bemutató forrása: www.perennials.com

Honnan lehet beszerezni?

Innen, innen és innen. További lelőhelyeket várjuk a hozzászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR