Vízipálma: a szobanövény, amelyet lehetetlen túlöntözni!

Vízipálma: a szobanövény, amelyet lehetetlen túlöntözni!

Túlbuzgó növénybarátoknak ajánlunk egy kifejezetten vízimádó szobanövényt.

Ha hajlamosak vagyunk arra, hogy a szobanövényeinket túlöntözéssel végezzük ki ("Még véletlenül se száradjon ki szegény!"), a vízipálma (tudományos nevén Cyperus alternifolius) pont nekünk való.

vizipalma gondozasa 02
LiChieh Pan

Madagaszkár és Kelet-Afrika vízparti, mocsaras területeiről származik, ahol gyökere folyamatosan vízben áll. Nálunk pedig a lakásban tartva akkor érzi a legjobban magát, ha homokkal kevert földdel megtöltött üvegedénybe ültetjük, a földje pedig pár centiméter vízben áll. Ez azzal magyarázható, hogy a vízipálma száraiban és gyökereiben apró légcsatornák egész labirintusa található, amely gondoskodik arról, hogy az éltető oxigén a növény minden részébe eljusson.

És hogy hogyan tudjuk szaporítani? Többféle módon is, például tőosztással vagy dugványozással.

vizipalma gondozasa 04
Jungle Rebel

Létezik továbbá egy egészen egyedi módszer a vízipálma megsokszorozására: vágjunk le róla egy leveles szárat, az ernyőszerű levelet körben kissé nyírjuk rövidebbre, majd fejjel lefelé fordítva tegyük bele egy pohár vízbe. Bár elsőre kissé furcsának tűnhet ez ez eljárás, a növény a természetben is ugyanilyen módon, a vízben szaporodik. Amikor az új növényen megjelennek a gyökérkezdemények és új hajtások, a rendes irányba visszafordítva ültessük el a fentiek szerint.

Címfotó: Dinesh Valke

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR