Zsályától a mentáig – ezeket a fűszernövényeket ültetheted most szabadföldbe is

Zsályától a mentáig – ezeket a fűszernövényeket ültetheted most szabadföldbe is

Tavasz végén, május elején már ideje, hogy a melegkedvelő fűszernövények is kikerüljenek a kertbe. Ha eddig cserépben vagy palántanevelőben nevelted őket, most már biztonsággal kiültetheted a szabadföldbe. Nézzük, melyek azok a fajták, amelyek mostanra elérték a várva várt kerti "nagykorúságot"!

1. Zsálya (Salvia officinalis)

A zsálya nemcsak szép, hanem ellenálló is. Jól tűri a napot, a szárazságot, és kiváló ízesítő sültekhez, tésztához. Kiültetés után gyorsan meggyökeresedik, és évelőként télen is megmarad.

2. Citromfű (Melissa officinalis)

A citromfű friss illata már messziről felismerhető. Teának, limonádéba, fűszerezéshez is kiváló. Kissé terjedős, érdemes önálló helyet biztosítani neki a kertben.

zsalyatol mentaig szabadfoldbe 02

3. Menta (Mentha spp.)

A menta igazi kertbarát, ha hagyjuk terjeszkedni. Szintén frissítő teának, salátákba, koktélhoz is hasznos. Jó hír: már palántaként is erős, bátran kiültetheted.

4. Tárkony (Artemisia dracunculus)

A francia tárkony erőteljesebb, markáns ízű, és melegkedvelő. Már megerősödött palántaként május elején kiültethető. Télen is teleltethető, ha védjük a tövét.

zsalyatol mentaig szabadfoldbe 03

5. Metélőhagyma / snidling (Allium schoenoprasum)

A snidling szinte bármilyen talajon megél, és gyorsan bokrosodik. Egyik legjobb választás kezdőknek! Ha elvirágzott, vágd vissza, hogy újra hajtson.

zsalyatol mentaig szabadfoldbe 04

Hasznos tippek ültetéshez:

  • Áss laza talajt, gazdagítsd komposzttal.
  • Használj kényelmes, éles ültetőlapátot, hogy a palánták gyökérzete ne sérüljön.
  • Napos, szélárnyékos helyet válassz.
  • Alaposan öntözd be kiültetés után, de a mentán és citromfűn kívül a többieknek nem kell állandóan nyirkos közeg.

zsalyatol mentaig szabadfoldbe 05

Most érdemes belevágni: ezek a fűszernövények gyors sikerélményt adnak, és már néhány héten belül felhasználhatod a leveleiket a konyhában!

Korábban írtunk róla: