Tavasz végén, május elején már ideje, hogy a melegkedvelő fűszernövények is kikerüljenek a kertbe. Ha eddig cserépben vagy palántanevelőben nevelted őket, most már biztonsággal kiültetheted a szabadföldbe. Nézzük, melyek azok a fajták, amelyek mostanra elérték a várva várt kerti "nagykorúságot"!
1. Zsálya (Salvia officinalis)
A zsálya nemcsak szép, hanem ellenálló is. Jól tűri a napot, a szárazságot, és kiváló ízesítő sültekhez, tésztához. Kiültetés után gyorsan meggyökeresedik, és évelőként télen is megmarad.
2. Citromfű (Melissa officinalis)
A citromfű friss illata már messziről felismerhető. Teának, limonádéba, fűszerezéshez is kiváló. Kissé terjedős, érdemes önálló helyet biztosítani neki a kertben.
3. Menta (Mentha spp.)
A menta igazi kertbarát, ha hagyjuk terjeszkedni. Szintén frissítő teának, salátákba, koktélhoz is hasznos. Jó hír: már palántaként is erős, bátran kiültetheted.
4. Tárkony (Artemisia dracunculus)
A francia tárkony erőteljesebb, markáns ízű, és melegkedvelő. Már megerősödött palántaként május elején kiültethető. Télen is teleltethető, ha védjük a tövét.
5. Metélőhagyma / snidling (Allium schoenoprasum)
A snidling szinte bármilyen talajon megél, és gyorsan bokrosodik. Egyik legjobb választás kezdőknek! Ha elvirágzott, vágd vissza, hogy újra hajtson.
Hasznos tippek ültetéshez:
- Áss laza talajt, gazdagítsd komposzttal.
- Használj kényelmes, éles ültetőlapátot, hogy a palánták gyökérzete ne sérüljön.
- Napos, szélárnyékos helyet válassz.
- Alaposan öntözd be kiültetés után, de a mentán és citromfűn kívül a többieknek nem kell állandóan nyirkos közeg.
Most érdemes belevágni: ezek a fűszernövények gyors sikerélményt adnak, és már néhány héten belül felhasználhatod a leveleiket a konyhában!