Hat videórecept: citromfű, menta a konyhapulton!

Hat videórecept: citromfű, menta a konyhapulton!

Bőven termett az aromás citromfűből és mentából a kertedben? Íme, mihez kezdhetsz vele!

A citromfű kellemes, citromra emlékeztető illatú leveleiről kapta a nevét. A kertben meleg, napos helyre, vagy félárnyékba ültessük. Jól nevelhető cserépben, dézsában is. Teája és illóolaja ideg- és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, de idegesség, fejfájás, alvászavarok esetén is ajánlható. Desszertekbe, süteményekbe, koktélokba, gyümölcssalátába tehetjük, de ami talán a legnépszerűbb választás: készülhet belőle szörp is.

A menta a föld alatt sekélyen futó erős gyökérzetének köszönhetően gyorsan terjed. Éppen ezért általában nem a szaporítása okoz gondot. Ha nem szeretnénk, hogy a kertet túlságosan ellepje, inkább cserepekbe vagy virágládákba ültessük. Leveleivel feldobhatjuk a különböző alkoholos és alkoholmentes koktélokat, teákat, és persze a jéghideg, frissítő limonádéba is szórhatunk pár aromás mentalevelet.

1. Citromfűszörp készítése citrommal

A Koronás Cukor videójában egy jó nagy csokornyi citromfűből és egy felkarikázott (természetesen kezeletlen) citromból fő a szörp:

 

2. CsM (Csináld Magad) Citromfűszörp Maricskával

Maricska befejezte a komposztálót, így pihenésképpen csinál egy kis citromfűszörpöt. Amellett, hogy megosztja velünk az elkészítés menetét, a citromfű jótékony hatásairól is mesél:

 

3. Citromfű- vagy mentaszörp minden kacifántosság nélkül

A két nyári üdítő elkészítési módja gyakorlatilag megegyezik. A PrémiumPécs videójában egy óriás befőttesüvegnyi készül belőle. Azért is érdemes fogyasztani, mivel a citromfű nyugtató és gyulladáscsökkentő, míg a menta az emésztési zavarok esetén segít.

 

4. Mentaszörp készítése házilag!

A FourSeasonsDecor videója nem kevesebbet ígér, mint a legfinomabb mentaszörp receptjét. Ehhez mindössze néhány hozzávalóra van szükség: citromra, lime-ra, két marék mentalevélre, cukorra, egy kis citromsavra, no meg vízre.

 

5. Édes pesztó citromfűből

Kaldeneker György, a Lekvárosház alapítója citromfűből és marcipánból készít édes pesztót. Egyaránt kiváló eperhez, fagyihoz, desszertekhez:

 

6. Mentás-citromos sajttorta

Az ALDI Magyarország látványos receptvideójában egyszerű, de annál finomabb, frissítő ízű sajttorta készül:

 

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR