Zsálya a természetben

Zsálya a természetben

Itt él velünk a magyar, osztrák és enyves zsálya is, amelyek vastag, szőrös és illatos leveleikről és ajakos virágaikról könnyen felismerhetők.

A zsályák (Salvia)  az ajakosak, vagy újabban használatos nevükön az árvacsalánfélék családjába tartoznak. Jellemzőjük a keresztben átellenes levélállás, a négyszögletes szár, az álörvökben csomósan álló ajakos virágok. Gyakran illatos az egész növény. A zsálya a nevét az egészséget ígérő (salvus = egészséges) gyógynövény rokonaitól kapta.

Magyar zsálya, a csípős-mentolos

A magyar zsálya (Salvia aethiopis)  neve megtévesztő, nem bennszülött növényünk, tőlünk délre és keletre, a bolygatott száraz gyepekben sokkal elterjedtebb. Nagy termetű, akár méteresre növő, elágazó szárú, fehér virágú kétéves vagy évelő növény. Az első évének tőlevélrózsái és később az egész növény sűrűn gyapjas. Csípős mentolos illatát az emberek többsége kellemetlennek érzi, a növényevő állatok kerülik. Amerikában pont ez a gond: a behurcolt és a legelőkön agresszívan terjedő zsályákat semmi nem ritkítja. Szerencsére ott nem magyar, hanem mediterrán vagy afrikai zsályának hívják, és tűzzel-vassal pusztítják.

zsalya a termeszetben 02
Magyar zsálya habitusa

zsalya a termeszetben 03
Magyar zsálya tőlevélrózsája

zsalya a termeszetben 04
Magyar zsálya levelei

zsalya a termeszetben 05
Magyar zsálya virágai

Osztrák zsálya, a szőrös és illatos

Az osztrák zsálya (Salvia austriaca)  szintén a száraz gyepek növénye, de közel sem olyan terebélyes, mint magyar rokona. A virágszár általában nem ágazik el, alig leveles, a porzók hosszan kiállnak a vajszínű pártából. Az egész növény sűrűn mirigyszőrös, bármelyik része megdörzsölve illatos a kiszabaduló illóolajoktól.

zsalya a termeszetben 06
Osztrák zsálya habitusa

zsalya a termeszetben 07
Osztrák zsálya virágai

Enyves zsálya, a légypapírként ragacsos

Az enyves zsálya (Salvia glutinosa)  is méteresre nő, de a nyirkos, árnyas erdős termőhelyének megfelelően sokkal lágyabb, esős időben könnyen megdőlő évelő növény. Nyilas vállú nagyméretű levelei közül csak nyár közepén tör elő a virágszár. Az enyves zsálya virágai halványsárgák, enyvesen ragadósak. A ragacs feladata valószínűleg a legelő állatok és a megporzásra alkalmatlan apró rovarok távoltartása. A virág sarló alakú felső ajkából lecsapódó porzók működtetéséhez erős poszméhek szükségesek. A levágott és felaggatott virágszárak korábban természetes légypapírként szolgáltak a falusi istállókban és háztartásokban.

zsalya a termeszetben 08
Enyves zsálya habitusa

zsalya a termeszetben 09
Enyves zsálya levelei a virágzás előtt

zsalya a termeszetben 10
Enyves zsálya virágai

zsalya a termeszetben 11
Enyves zsálya termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR