Utálod a céklát? Akkor is megeszed!

Utálod a céklát? Akkor is megeszed!

A cékla olyan, mint a cukkini... Nem, nem külsőre, se nem termesztésben, hanem ravasz felhasználásban. Olyan módon tesszük felismerhetetlenné ugyanis ezeket a zöldségeket, ahogy a gyanútlan áldozat biztosan nem ismer rájuk: süteménybe sütjük őket!

 

Ha már elegendő savanyúságot készítettünk céklából, itt az ideje, hogy a gasztronómia más vizeire is átevezzünk vele (a cukkinivel korábban már itt megtettük). A cékla és a csokoládé remek barátok, ezért hozzuk őket össze egy konyhai randira. Hívhatnánk céklás brownie-nak is, de a cikk alatt csodálatukat kifejező önjelölt gasztrotrollok biztosan találnának valami bráunihoz nem illőt az elkészítésében, úgyhogy inkább maradunk a csokis-céklás csoda elnevezésnél.

Hozzávalók:

3 db nagyobb főtt cékla
2 bögre liszt
1 bögre cukor vagy nyírfacukor
1 bögre tej
1 tábla étcsokoládé
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 marék durvára vágott dió

Elkészítés:

A bögre nálunk a hagyományos 3 decis bögrét jelenti, amiből olyan jó reggelente kakaót inni. De jöjjenek a komponensek! A lisztet, a cukrot, a sütőport és a vaníliás cukrot elkeverjük. A csokoládé harmadát lereszeljük (ettől lesz szép csokis színű a sütemény), a maradék részét pedig durvára törjük, majd a dióval együtt hozzáadjuk a keverékhez. Hozzáöntjük a tejet és egy fakanál segítségével összekavarjuk. Igen, mindenki jól látta, tojás nem kell hozzá!

A főtt céklát turmixoljuk és a tésztához adjuk. Az eredmény egy könnyen önthető, elég bizarr színű (a barnás-bordó színnek van külön elnevezése?) massza lesz, de nem kell megijedni, ez esetünkben így van jól.

A legnagyobb tepsinket kibéleljük sütőpapírral, majd szépen beleöntjük a tésztát és elegyengetjük 1-1,5 cm vastagon. Nincs más hátra, előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 perc (tűpróba!) pikk-pakk alatt megsütjük.

Tepsiben

Figyelmeztetés
Ez csokis-céklás csoda az „eteti magát" típusú sütemények közé tartozik, úgyhogy valószínűleg többször is meg kell ismételni az elkészítését. Aki nem tudja, hogy milyen növény adja a fő alapanyagot, megdöbbenéssel veszi majd tudomásul, hogy átverték. Ízre a csokoládé dominál, a cékla valahol készítés közben elvész az éterben. Az édesszájú kéjencek tetézhetik az ízorgiát, ha meggy- vagy más bogyóslekvárt kanalaznak mellé. Mennyei lesz!

Céklás sütemény

Utóirat
Ahogy a mondás tartja, minden jóllakásnak van egy böjtje: aki sok céklát eszik, pirosat fog pisilni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?