1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. január 14. Kedd
  8 Válasz
  10.2K Megtekintés
Milyen növényeket, fákat ültethetek egy MO3 besorolású természetvédelmi területen lévő földterületre? Vegyszermentes biogazdálkodás mellett megengedett-e pl. mandula, levendula stb. egyéb növények termesztése egy "gyep, szántó" besorolású területen amely egyébként jelen állapotában eléggé elvadult. Remélem, hogy nemcsak bukfencet vethetek bele :)
10 évvel ezelőtt
·
#15894
Válasz elfogadva
A falugazdászt a kérdezőnek tanácsoltam, ő még nem tett semmi olyat a területtel, ami miatt éjszaka ordítozó kommandósok ülnének a hátára. :)
10 évvel ezelőtt
·
#15889
Biztos, hogy én vagyok visszamaradott, akár szellemileg is, de egyszerüen nem tudom értelmezni, hogy mi az a MO3. Az M nullásig még képben voltam, de most totál káosz van az nálam. :lol: Hajtott a kiváncsiság és próbáltam rákeresni, hogy valami képet alkossak róla, de nem igazán jártam sikerrel. Sándor, ha erről egy kicsit bővebben tudna irni az nagyban megkönnyitené a helyzetet.A gyep, vagy szántó az művelési ágat jelentett régen, ahova éppen besorolták a területet. Most is igy van ez valahogy. Gyepre, vagy pl szántóra gyümifát telepit, akkor esetlegesen a művelési ágat kell átsorolni, gyümölcsössé, vagy pl kert művelési ágba. Ennek most nem néztem utána, ezért a tévedés jogát fenntartom.
10 évvel ezelőtt
·
#15890
A földhivatal által kiadott térkép másolaton különféle jelölések vannak annak megfelelően, hogy milyen környezetvédelmi előírásoknak kell az adott területen megfelelni. Ahol marhákat legeltetnek az pl. MO2 kategóriába van sorolva. Azt szeretném én is tudni, hogy ez a besorolás vajon országos-e ami konkrétan meghatározza az adott kategóriára a lehetőségeket. ( Pl:pitypangot igen de cserszömörcét már nem vethetek). Az sem világos hogy a kategóriákat a környezetvédelmi hivatal, vagy az önkormányzat határozza meg és milyen lehetőség van a megváltoztatására. (Pl. ha a jelenleg szántó, gyep besorolású területre mandula fákat szeretnék ültetni.)A környezet védelmét tiszteletben tartva szeretném használatba venni, hasznosítani a területet.
10 évvel ezelőtt
·
#15891
Igen. Tényleg van ilyen, hogy az ökényuralom besorol bizonyos területeket, pl üdülő övezet, vagy emlékezetem szerint római számokkal jelölt állattartási övezet. Itt azt lehet megtudni, hogy milyen és mennyiségű állatot lehet tartani. Azt hiszem ez hozzájuk tartozik. A müvelési ág viszont nem. Ott pl meg van adva, azt át lehet sorolni, szerintem engedély nélkül át lehet alakitani, csak utána be kell jelenteni. Nekem is van olyan területem, amit szántóból önkényesen átsoroltak gyep művelési ágba, ezért leperkáltam nem kevés pénzt. Mindezt a megkérdezésem nélkül. Abban az évben tényleg nem volt művelve, azóta ott gyümölcsfák vannak, ha át akarnám soroltatni, akkor megint perkáljak, hát nem. Majd ha jönnek lesz majd valami. Lehet, hogy ráfázok és más müvelési ágba sorolják, de szeretek veszélyesen élni.
10 évvel ezelőtt
·
#15892
A helyi falugazdász minden kérdésre ingyen válaszolna.
10 évvel ezelőtt
·
#15893
Ez is igaz, bár én most jelen helyzetemben nem szeretném az érdeklődést felkelteni. :-) Hozzátéve azt is, hogy amikor átsorolták nekem, akkor már az ültetőgödrök nagy része ki volt ásva, bár a terület tényleg csak kaszálva volt. Az én bizodalmam itt ingott meg, amikor bementem és mosolyogva leperkáltam azt a pár fillért.Ja és mondták, hogy majd ha a fák benne lesznek térjünk vissza a kérdésre...
10 évvel ezelőtt
·
#15894
Válasz elfogadva
A falugazdászt a kérdezőnek tanácsoltam, ő még nem tett semmi olyat a területtel, ami miatt éjszaka ordítozó kommandósok ülnének a hátára. :)
10 évvel ezelőtt
·
#15896
Mint a familia mesében: Hajnalka Te ezt nem tudhatod.. :lol: Nálam csak egyszer járt arra a falugazdász, talán vissza sem találna, oszt rögtön egy v@lag pézbe került. Pedig az a föld ott van már jó régen. Oszt nem mindegy lenne nekik, hogy mi a művelési ágba sorolás? Nem, mert a lóvé nagy úr. Engem az egészben az zavart, hogy még fellebbezni sem lehetett, hogy ugyan, akkor már soroljuk abba, aminek készül. Nem, azt majd utána, megint lóvéságért. Nos ezekután a mosolyom annyira nem volt őszinte, amikor a pénzt leperkáltam. Mindezekután nem lettek nagy barátaim és segitőim. Kéregessenek inkább a templom előtt. :-)
10 évvel ezelőtt
·
#15903
Gyöngyössy és Wágner úrnak is köszönöm a segítségét és magát a segítő készséget ahogy a felvetett problémához viszonyultak. Jó érzés ha manapság még ilyet tapasztalhat az ember. Falugazdász, jegyző, földhivatal, mindenütt udvarias válaszokat kaptam a kérdéseimre. Köszönöm. Üdv: Sándor
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére