Az egres téli metszésével segíthetjük az lisztharmat elleni védekezést

Az egres téli metszésével segíthetjük az lisztharmat elleni védekezést

A tél végi metszéssel elősegítjük a növény egészséges fejlődését.

Az egres metszéséhez használjuk ki az enyhébb januári-februári napokat, amikor a hőmérséklet nem esik –6 °C alá, ezzel elősegíthetjük a lisztharmatra érzékeny gyümölcstermő növény egészséges fejlődését. A késő télen végzett metszés védelmet nyújt az amerikai lisztharmat fertőzésével szemben, amelyet a Sphaerotheca mors-uvae gomba okoz.

A fogékony fajtákon – a hajtásokon, leveleken, terméseken – nyáron fehér bevonat jelenik meg, ez később barnára színeződik. A gomba fagytűrő spórái a rügypikkelyekben teleknek át, a késő télen végzett visszavágás segíthet ritkítani a számukat. Ezenfelül ültetésnél érdemes rezisztens fajtákat választani.

A téli metszés további előnye, hogy a lombjukat vesztett hajtásokat könnyebb átlátni. Azoknál a bokroknál, amelyek már a harmadik évükben vannak, megkezdhetjük az alkalmazását.

egres teli metszesevel segithetjuk 02

A téli metszésnél minden ágat legalább 20 cm-rel rövidítsünk meg. Az idősebb bokrok koronáját ritkítsuk meg, hogy több fény jusson a belsejükbe, így a konkurens ágakat és a régi, göcsörtös fás részeket (5 évnél idősebb) a törzs tövénél vágjuk vissza, hogy csak 6-8 főág maradjon. Az öreg vesszők eltávolítása elősegíti a fiatal hajtások képződését – az egres a gyümölcsöket az egyéves vesszőkön hozza. Az éves rendszeres metszésnek köszönhetően a növény kiegyensúlyozott arányban egy-, két-, három- és négyéves vesszőkkel is rendelkezik, ez tartja életerősen és elősegíti a gazdag termést is.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR