1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. május 13. Kedd
  6 Válasz
  9.6K Megtekintés
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.Még nagyon kezdő vagyok.Ennek ellenére szeretném kialakítani a kertecskémet.Vettem egy rakás vetőmagot-répát,petrezsejmet,retket,cukkínit,mindent ami kapható korán érőként,illetve zöldborsót,és dughagymát,és természetesen palántát is szeretnék.(paradicsom,paprika,uborka,padlizsán stb) Sajnos csak most lett készen a kertünk,illetve a föld a vetésre... A kérdésem az lenne,hogy mennyi esélye van annak,hogy ezek kikelnek és termést hoznak nekem,nagy gond,hogy ilyen későn akarom elültetni őket? Továbbá a hétre terveztem,de most még rettenetes rossz időt jeleznek,félek,hogy kifagynak a palántáim,várjam meg még a jövő hetet,vagy az már nagyon késő? Abban is bizonytalan vagyok,hogy mit mi mellé ültessek,estleg tudtok javasolni valami egyszerű forrást erre? Utóljára gyerekkoromban csináltam ilyet,de most vettünk egy kertes házat,és szeretném kihasználni a lehetőségeit,kérlek segítsetek egy kezdőkertésznek. Nagyon köszönöm !
9 évvel ezelőtt
·
#17177
Válasz elfogadva
Bár én sem nagyon vagyok gyakorlott, úgy gondolom nem vagy elkésve. A vetőmagokat, dughagymát nyugodtan elültetheted most is. A babot például csak 2-3 nappal Orbán napja előtt kell elvetni, mert babzabáló Orbán tönkre tenné, ha előbb kibújna a földből. A paradicsom, paprika palántákat is ráérsz kb. ugyanakkor elültetni. (Mi legalábbis még nevelgetjük az ablakban a palántákat 2-3 hétig, hogy elég nagyok, erősek legyenek, mikor kiültetjük.)
9 évvel ezelőtt
·
#17177
Válasz elfogadva
Bár én sem nagyon vagyok gyakorlott, úgy gondolom nem vagy elkésve. A vetőmagokat, dughagymát nyugodtan elültetheted most is. A babot például csak 2-3 nappal Orbán napja előtt kell elvetni, mert babzabáló Orbán tönkre tenné, ha előbb kibújna a földből. A paradicsom, paprika palántákat is ráérsz kb. ugyanakkor elültetni. (Mi legalábbis még nevelgetjük az ablakban a palántákat 2-3 hétig, hogy elég nagyok, erősek legyenek, mikor kiültetjük.)
9 évvel ezelőtt
·
#17181
no,nem adja ki a linket...,akkor másképpen:balintgazba.hu,aktualis,növénytársitás,szeret-nem szeret a kertben,sok sikert:-)
9 évvel ezelőtt
·
#17187
Kifagy??Hát nagyon remélem, hogy nem lesznek már fagyok. A mátrai völgyekben még, esetleg, de ott sem valószínű.Csütörtökre még hideget mond meg szélvihart, de péntektől már lehet palántázni. Minél később lesznek eltéve, annak az időnek a háromszorosával fog késni a termés.10-20 évente ugyan előfordul a fagyzugok kivételével is május közepi fagy, de ezt be kell vállalni. Ha lehet, akár április utolsó napjaiban is lehetséges a palántázás, de május első hetében azért mindenképpen érdemes figyelni az előrejelzéseket, és ha nem határeset a dolog, akkor nekifogni.Az én palántáim már kint vannak, vagy 600-an. Ha a szélvihart nem számítjuk, nagyon jó idő van rájuk: hőség nincs, eső van.Meg sajnos pár vakond is, és még egyet sem sikerült kiirtani, már végigfurkálták az egész kertet.Hónapos retket, tavaszi fejes salátát azért nem érdemes már, mert felmagzik egyből a hosszú nappalok miatt, a borsú ugyanezen okból szintén növekedés helyett virágozni kezd, mikor megnő arasznyira, akkor hoz 2 hüvely tövenként, és ennyi.A dughagyma határeset, használható lesz, de nem túl nagy.Répa, zöldség nagyon sok öntözéssel még megnő őszig, ha jó a föld, csak elég későn lehet nekifogni szedni.Tökfélék még alig vannak késésben.
9 évvel ezelőtt
·
#17194
Kedves Gyöngyössy! Nagyon kedves,hogy segít nekem.Igazán örülök,hogy rátaláltam erre az oldalra. A fagyot az előrejelzés miatt gondoltam,hogy jégesőt mondanak. A palántát jövőhét elején tudom elültetni, magokat pedig vártam,hogy mikor lesz egy pár nyugodt órám.Kisfiammal vagyok itthon,így nincs mindig lehetőségem kimenni a kertbe,kicsi még 9 hónapos.Amikor párom is itthon van,vagy alszik,akkor tudom megoldani. Már belátom,hogy kicsit lejjebb kell adni az idei elképzeléseimet.A végső felállás,amit szeretnék,nem baj,ha kicsi termés lesz: Az ágyások balról jobbra,és utána alatta ugyanígy: borsó-hagyma uborka-répa bab-petrezsejem paprika-retek? mielőtt írta,hogy már késő.A jobb oldali sor,tehát hagyma,répa,petrezsejem,retek, árnyékosabb oldal,azért gondoltam ide,és néztem mi mit szeret táblázatot,ez lett a végeredménye. Ezek alá szeretnék még paradicsom,paprika,uborka,padlizsán palántát. Próbáltam okosan leírni,ha megtenné,hogy leírja a véleményét,hogy ez így már egy okos elképzelés-e nagyon megköszönném. Szép estét,üdvözlettel: Vargyas-Németh Katalin
9 évvel ezelőtt
·
#17196
Hát, én ilyenben nem tudok tanácsot adni, hogy mi mihez legyen közel. Ezzel nem szoktam törődni.Ha csak az árnyék szempontjából fontos a dolog, akkor a hagymát kellene megcserélni a borsóval, mert a borsónak nagyobb esélye van árnyékosabb helyen ilyenkor már, a hagyma meg fényigényes.Én különben gondolkodom, hogy a tavaszi szárazság miatt csak egy hete kikelt késői borsót kikapálom, mert szerintem nem nagyon érdemes már vele foglalkozni. Egy főzetre való talán lesz rajta, de több nem. Szerintem.Ha az árnyékot nem épület, hanem fa csinálja, akkor az külön gond, mert a fa nagyon kiszedi a nedvességet a talajból. Oda késői répát és zöldséget már csak akkor érdemes, ha tényleg legalább heti egy nagy öntözésre lehetőség van.A hónapos retket el kell tenni jövőre, esetleg lehet venni helyette nyári retket, amit még most is lehet veteményezni. Vagy valami mást.A jégeső egyébként nem a hidegtől van, hanem a melegtől. A meleg levegő fajsúlya lecsökken, és nagyon hirtelen emelkedik nagyon magasra, és az ottani hideg miatt alakulnak ki a jégszemcsék, nagy vonalakban. Ezért van, hogy a jégeső mindig a meleg nyári időszakban alakul ki, soha nem ősszel vagy tavasszal.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére