Január a kiskertben: már készülődünk az új szezonra

Január a kiskertben: már készülődünk az új szezonra

Gondoljunk a madarakra is!

Az év elején már alig várjuk az új szezont, készülődünk a tavaszra. Azonban még oda kell figyelnünk a fagyvédelemre is, de még olyan zöldség is akad, amelyről szüretelhetünk. Tekintsük át a januári tennivalókat!

• Tegyük ki a madárodúkat: a fészkelőhely már januárban álljon készen, mert enyhe tél esetén a cinegék és társai korán kezdenek lakhelyet keresni. A legjobb, ha új lakkal várjuk őket! Az odú nyílása lehetőleg keletre nézzen.

januar uj szezon 02

• Védjük a sziklakerti növényeket: ha nem érkezik meg a hótakaró, érdemes a sziklakerti növényeket ágakkal védeni a fagykárok ellen.

• Szaporíthatjuk a dáliákat: a pincében áttelelő dáliagumókból most érdemes dugványokat nevelni. Ehhez a gumókat tegyük friss földdel teli cserépbe. A szárkezdemények emelkedjenek ki a földből, így kb. 3 hét alatt új hajtások fejlődnek. Amint ezek eléri a 3 cm-es hosszúságot, az első levélpár kivételével szedjük le a leveleket. A dugványokat mártsuk gyökereztetőporba és tegyük friss földdel teli cserépbe. Fedjük le őket fóliával vagy műanyag zacskóval a következő két hétben, majd ültessük át őket egy nagyobb cserépbe. Májustól már kiültethetjük a növénykéket.

januar uj szezon 05
F. D. Richards

• Ellenőrizzük a cserepes növényeket: az áttelelő cserepesekre vessünk rendszeresen egy pillantást, hogy az esetleges kártételt vagy vízhiányt időben észrevegyük (kb. kéthetente elég öntöznünk).

• Tegyük rendbe és takarítsuk ki a kertet: használjuk ki az üresebb hetet arra, hogy a tönkrement cserepeket kidobjuk, megjavítsuk a rossz szerszámokat, rendet tegyünk a sufniban stb.

januar uj szezon 03

• Tervezzük meg a szezont: használjuk ki arra az időt, hogy megtervezzük a veteményest és a kertet. Gondoljuk végig, mit szeretnénk megvalósítani (pl. új üvegház, magaságyás telepítése, kertrendezés, stb). Vázoljuk fel papírra a vetésforgót, a termeszteni kívánt növények sorrendjét.

• Szüretelhetjük a téli zöldségeket: fagymentes napokon leveleket szedegethetünk a madársalátáról, kelkáposztáról, vagy betakaríthatjuk a póréhagymát.

• Megkezdhetjük a palántázást: január közepén egyes zöldségfajták magját már elvethetjük a palántaneveléshez, pl. a fejessaláta ’Unico’ vagy a karalábé ’Azurstar’ fajtáját.

• Vessünk zsázsát: a friss zöldet, vitamint jelentenek a csíranövények vagy gyorsan növő fűszerek, így érdemes zsázsát vetnünk. Néhány nap alatt kicsírázik és szedhető.

januar uj szezon 06

• Metszhetjük a gyümölcsfákat: az almát, a körtét vagy a birset fagymentes napokon is metszhetjük. Ügyeljünk arra, hogy a vágási felület sima legyen, így tud a seb leghamarabb gyógyulni. Ilyenkor érdemes a rákos ágakat is eltávolítani.

januar uj szezon 04

• Szaporíthatjuk a ribizlit és az egrest: az egyéves vesszőkből vágjunk éles késsel kb. 20 cm-es darabokat 5-6 szemmel (az alsó vágás kb. 5 mm-rel az alsó rügy alatt történjen). A dugványokat ültessük homokos palántázóföldbe úgy, hogy csak két szem legyen a föld felett. Tapossuk be alaposan a földet és tartsuk nedvesen a dugvány. A begyökeresedett dugványok tavasszal majd végleges helyükre ültethetők. Az első szüretre 3 év elteltével számíthatunk.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?