Mit metsszünk meg télen?

Mit metsszünk meg télen?

Aki esetleg nem tudta, most megtudhatja, mely növényeket lehet télen, a nyugalmi állapotuk alatt megmetszeni.

Számtalan kerti növénynek válik hasznára a metszés, de fontos, hogy a műveletet az év megfelelő szakában, a megfelelő módon végezzük el. Számos növényt a téli hónapokban metszünk meg, amíg épp téli álmot alszanak. A téli metszés elősegíti a virágképződést, valamint a terméshozást, segít megtartani a növény kívánt alakját, erőteljes növekedésre ösztönöz, továbbá megakadályozza a különböző betegségek terjedését.

Egyes növényeket tavasszal kell metszenünk, míg mások metszésével egészen nyárig vagy őszig szoktunk várni.

Rengeteg olyan növény ismert tehát, amelyeknek előnyére válik a téli metszés; ilyenek többek között a nyáron virágzó klemátisz és számos rózsafajta. De lássuk mindezt részletesebben!

Szőlő

A szőlő decemberi vagy januári metszésekor jellemzően az oldalirányú hajtásokat vágjuk vissza, rövidítjük meg. Ha a nyugalmi időszakon túl metsszük meg, a növény a metszés helyén nedvet fog "könnyezni".

A szőlő metszéséről szóló írásunk itt található: A szőlő ügyes metszése

mit metsszunk telen 01

Őszi málna

Az őszi málna vesszőit minden év februárjában a talajszint felett 5 cm-re visszavágjuk. Ezzel új hajtásnövekedésre késztetjük a növényt és a fiatal vesszők már ősszel teremni fognak. A nyári málnát ezzel szemben nyár végén szokás visszametszeni, miután letermett.

A málna metszéséről szóló írásunk: Hogyan és mikor metsszük meg a kerti málnát?

mit metsszunk telen 02

Nagy virágú, későn virágzó klemátisz

A későn virágzó klemátiszt februárban kell metszeni úgy, hogy a talajszint felett 10 cm-re vágjuk vissza. A többi klematiszfajtát (pl. a május-júniustól a nyár közepéig virágzó fajtákat) elvirágzás után célszerű kissé rendbe hoznunk; ezek nagyobb metszést nem igényelnek. Az olasz iszalag (Clematis viticella)  esetén az erős februári visszametszés opcionális, nem kötelező.

A klemátiszról itt olvashatunk részletesebben:

Most metsszük a kúszónövények királynőjét, a klemátiszt!
Nem minden iszalag fut, de amelyik igen, az nagyon

mit metsszunk telen 03

Füge

A fügét decemberben-januárban, esetleg februárban metsszük meg, amikor mély nyugalmi állapotban van, másképp a metszés helyén tejnedvet fog hullatni a növény. Ez természetesen a legmelegebb hazai területekre vonatkozik, ahol a füge télen védett helyen telelhet át. A legyező alakú támrendszer mellett nevelt fügefa esetén a metszés célja, hogy a rövid törzsből sugárirányban szétágazó ágak egymástól egyenlő távolságban, egyenesen tudjanak fejlődni. Távolítsuk el a rosszul fejlődött ágakat. A metszés inkább az alakítást szolgálja, mintsem a termés fokozását.

A sík támrendszerre futtatott gyümölcsfákról korábban itt írtunk:

Kiterítem a gyümölcsfát és felfuttatom a falra. Hogyan?
Terítsük ki a gyümölcsfánkat laposra – ez az espalier!

mit metsszunk telen 04

Lilaakác

Ezt az erőteljesen fejlődő kúszónövényt évente kétszer is megmetszhetjük: először decemberben, majd később, nyáron. Így meg tudjuk fékezni a nem kívánt növekedését, valamint elősegítjük a virágzást. Télen az oldalhajtásokat 3-4 rügyre metsszük vissza. Majd nyáron, az elvirágzást követően a hosszú, ostorszerű hajtásokat vágjuk vissza 30 cm-esre.

A lilaakác gondozásával kapcsolatos írásaink:

Hogyan vehetjük rá a lilaakácot a virágzásra?
Mit tehetünk a lilaakácért a tél beköszönte előtt?

mit metsszunk telen 05

Gyümölcstermő bokrok

A gyümölcstermő bokrokat, köztük például a kék áfonyát és fekete ribiszkét, valamint az egrest és a piros ribiszkét télen is meg lehet metszeni. Az általános cél, hogy minden évben eltávolítsuk a legidősebb vesszőket, törekedjünk a serleg forma kialakítására, illetve elősegítsük a termő vesszők egészséges fejlődését.

mit metsszunk telen 06

Rózsa

Sok rózsafajta téli metszést kíván, köztük a floribunda rózsák, a teahibrid rózsák, a bokorrózsák, illetve a kúszó- és futórózsák. A futórózsákat rendszerint nyár végén szokás visszametszeni, de télen is megfiatalíthatjuk. Általános szabály, hogy a vékony, gyenge vesszőket kell a legjobban, míg a vastag, erős vesszőket a legkevésbé visszametszeni. A cél, hogy – a növény eredeti méretétől és egyéni preferenciánktól függően – a metszést követően a magassága 15-45 cm között legyen.

A rózsa metszéséről itt olvashatunk bővebben:

A futórózsa metszésével több virágot csalogatunk elő
Hogyan kell metszeni a kerti rózsát?

mit metsszunk telen 07

Alma- és körtefa

Ezeket a gyümölcsfákat a terméshozás ösztönzése céljából november és március közepe között szoktuk megmetszeni. Az általános cél, hogy a törzsből kiindulva nőtt, a koronát alkotó ágak egymástól körülbelül azonos távolságra, körkörösen, borospohárra emlékeztető formában helyezkedjenek el. Tőből távolítsuk el az esetleges vízhajtásokat, továbbá az elszáradt, beteg vagy egymást keresztező ágakat.

Útmutatónk a gyümölcsfák metszésével kapcsolatban: Hogyan metsszük meg a kerti gyümölcsfáinkat? Íme az alapszabályok

mit metsszunk telen 08

Lombhullató díszfák

Novembertől márciusig tart a metszésük, amelynek során eltávolítjuk a a törzsből kihajtott vékony vesszőket, hogy végeredményként egy legalább 90-120 cm magas fát kapjunk. A cél inkább az ágak ésszerű ritkítása, semmint az, hogy az egész koronát visszavágjuk.

mit metsszunk telen 09

Lombhullató cserjék

A lombhullató cserjéket, amelyek gyakran a várakozásainkat meghaladva túlságosan terjedelmesre és magasra nőnek, télen metsszük vissza. Ilyenek például a cserszömörce, a borbolya, a vérvörös ribiszke, illetve a magnólia.

mit metsszunk telen 10

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR