1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2014. július 27. Vasárnap
  6 Válasz
  19.4K Megtekintés
Kedves Olvasó, fórum, Mandulafáinkat megtámadták. 3 hete a levelek sárgásak barna foltosak lettek, a gyümölcsökön csillogó gyenny szerű kemény anyag volt látható és mostanra sokszor egy hatalmas lyuk, mely valamilyen bogar-lárva benti falatozására utalhat. A fák csak bió tápszerrel voltak csak peremetezve (Vuxal). A környező dió fák is hasonló károkozók ittlétére-voltára utalnak és a szomszédos barackon is hasonló gyenny található. Melléklem a fotókat, https://www.flickr.com/photos/tedor/sets/72157645965961064/ Segítségüket előre is köszönjük. Krisztián
9 évvel ezelőtt
·
#29123
Na, voltam egy kertésznél aki azt mondta, hogy a leveleket valamilyen 'levél-lyukasztó gomba' támadta meg a a magokat meg valamilyen madár ette ki. Milyen madár esz így ki egy fán lógó gyömölcsből úgy belet, hogy a dió nem esik le. Ügyes. Ha bión akarjuk hagyni akkor kénnel (gomba ölő permetszer) permetezzük, és valamilyen biológiai rovarölő permetszerrel ami valamilyen baktérium ami megtámadja a gombát. A madárra nem kaptam választ. keresem a ként.
9 évvel ezelőtt
·
#29125
A mandula fa leveleit és a termését is megtámadja a Stigmina carpohyila nevű gomba, ami a leveleken apró foltokat, majd azok kihullását okozza. A termés zöld burok levelén pedig mézgás váladék jelzi a fertőzést. A gomba az őszibarack és kajszifákat is fertőzi. A fák metszésénél a fertőzött vesszőket ki kell metszeni. Még rügypattanás előtt a fákat érdemes réz tartalmú (bio-kategósia) szerrel lemosó permetezésben részesíteni. A leveles állapotú fákat, ha az első tünetek megjelennek, Dithane vagy Score gombaölő szerrel javasolt lepermetezni. Hűvös csapadékos időjárásnál szokott erős fertőzés jelentkezni. A mandula, dió magját például a varjak is feltörik, eszik. A diófa levelein és a dió zöld buroklevelén barnásfekete foltok láthatók, amit vagy gombás vagy baktériumos fertőzés okozott. Mindegyik ellen hatnak a réz tartalmú szerek, azzal érdemes a fát lepermetezni. Az említett kórokozók elsősorban a fertőzött lehullott levelekben telelnek és fertőznek. A lehullott levelek rendszeres összegyűjtésével a fertőzést csökkenteni lehet (vegyszer mentesen.
9 évvel ezelőtt
·
#29127
kedves Zsuzsa, köszönöm válaszát. Aztóta már olyat is hallottam, hogy van egy rovar (dió rágó) amely okoztatta a gyömölcsön lévő lyukat. Kérdés, hogy tudom megállapítani, hogy madár vagy rovar a kártevő? A lyukas dió/mandula még a fán van, nem a földön. köszönöm, legjobbakat, Krisztián
9 évvel ezelőtt
·
#29132
Amikor rovarkártevő rágja ki a mandula termését, annak ürüléke , apró sötét színű morzsalékos anyag, ott marad a belsejében. Ezeknél látott ilyet? A diónál nem ismerek olyan rovar kártevőt, ami kiüregesíti azt. A mandulának viszont van egy 15-20 éve Magyarországon is megjelent kártevője a mandula magdarázs, aminek a vajszínű lárvái rágják ki a belet, abban telel és tavasszal rajzik ki a magokból a kis méretű darázs.
Mit lehet tenni, ha a szomszédomban lévő vadgesztenye fa és a diófa, teljesen beteg ,és nem permetezik sem nem "ápolják"! Az egészséges diófámra is " átköltözött" a betegség, hiába permetezek. ápolom.
9 évvel ezelőtt
·
#29231
A vadgesztenye fának a levelét a vadgesztenye aknázó moly szokta leszárítani. Ennek a kártevőnek 3 nemzedéke fejlődik ki minden évben, tehát három hullámban fertőzi a vadgesztenye fákat. Ellene a védekezés elsősorban a fertőzött lehullott levelek összegyűjtése, és a területről történő eltüntetése. Ezt a munkát a környék valamennyi vadgesztenye fáinál meg kellene tenni, különben nem hatékony a maga igyekezete sem. A budapesti kerületi önkormányzatok az utcai vadgesztenye fák tavaszi permetezésének költségéhez hozzájárulnak, érdemes utána nézni. Ez ellen a kártevő ellen a fák rovarölő szeres injektálása hatékony, bevált módszer, a kártétel kivédhető. A kezelés a tavaszi nemzedék ellen ajánlott és hatása 1 évig tart.Igény esetén tudok kivitelező szakembert ajánlani. A diófák leveleinek barna levélfoltosságát, sárgulását az idei tartósan nedves időjárás miatt fellépő gomba- és baktériumos betegség okozza. Ezek a kórokozók a fertőzött és lehullott leveleken élnek, telelnek át, és onnan fertőzik vissza a lombot. A védekezés alapja a lehullott levelek folyamatos összegyűjtése és megsemmisítése. Mindkét kórokozó ellen az első foltok megjelenésétől réz hatóanyagú szerekkel lehet védekezni, a fertőzés továbbterjedését megakadályozni. Tartósan esős időjárásnál a kezelést 8-10 naponta ajánlott megismételni.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére