1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. november 24. Vasárnap
  2 Válasz
  3.2K Megtekintés
Kedves Kertbarátok! Az újonnan vett házam udvarán van egy kb. három méter magasra nőtt rózsa bokor. Még a napokban is virágzott. A volt Szovjetunióból származik, és kb. 60 éves. Szárai fásak, zöld szárai kb. két-három ujjnyi vastagok. Bőven virágzik (a ház korábbi tulajdonosa szerint gyakran télen, hóban is), és termései kb. 50 ft-os nagyságúak. Egy bajom van vele, hogy ablak előtt van, és teljesen elveszi a napfényt. Szeretném megfiatalítani, és alacsonyabban nevelni tovább, viszont tanácstalan vagyok a metszést illetően. Egyik az, hogy nem tudom, hogy csak a gondozatlansága folytán nőtt e ilyen nagyra, vagy fajtájából adódóan (amely számomra ismeretlen) ilyen nagy. Visszavághatom a több ujjnyi vastag zöld szárakat is tavasszal, teljesen drasztikusan? Van valami, amire ilyen idős töveknél különösen oda kell figyelni? Köszönöm előre is az építő tanácsokat.
10 évvel ezelőtt
·
#15597
Akkor az egy történelmi ereklye. Lehet, hogy Sztálin temetéséről hazaérkező gyászoló ültette...Fajtáját nem ismerve, azt sem lehet tudni, hogy korábban részesült-e gondozásban, metszésben?Mindettől függetlenül a válaszom igen, vissza lehet metszeni, mert igy látatlanban is vélelmezem, hogy volt metszve, ha csak az alsó részek vannak elfásodva. Tulajdonképpen minden növény igényli a metszést, csak nem mindegy a módja. Az erős visszametszés után kevesebb virág és erősebb hajtásnövekedésre számithatunk.
10 évvel ezelőtt
·
#15599
Köszönöm szépen a tanácsot!Az előző lakó kb. tíz évig lakott a házban. Ő semmit nem gondozott, minden nőtt, ahogy akart. A rózsa egyébként egészséges, és hihetetlenül életerős, teli terméssel, amiből látszik, hogy rengeteg virág volt rajta, ezért is merek hozzányúlni. Az ősz folyamán azokat az ágakat, amelyek kiszáradtak, már kifűrészeltem, és néhány fás, de még élő ágat is kiszedtem, megritkítottam, tőből. Csak hát ami maradt, azok az ágak még mindig minimum három méter magasak. Lehet, hogy világcsúfjára, csak a fél bokrot fogom drasztikusan visszavágni, és megnézem, hogy reagál rá. :) A levágott ágakból pedig majd csinálok dugványt.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére