A fekete áfonya metszése: tudod már, hogyan fogj hozzá?

A fekete áfonya metszése: tudod már, hogyan fogj hozzá?

Találjuk meg az arany középutat!

A fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)  metszése elengedhetetlen a növény méretének megtartása, ágszerkezetének javítása, illetve termőképességének növelése érdekében. Ha elhanyagoljuk a fekete áfonya metszését, ágai felnyurgultak, gyengék, csúnyán túlnőttek lesznek, továbbá kisebb gyümölcsöket teremnek. Azt is fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy bár egy erős visszametszés nagyobb bogyókat eredményez, a számuk azonban kevesebb lesz. Ennek megfelelően felmerül a kérdés: milyen mértékű metszés ideális a fekete áfonya számára? Hogyan kerüljem el a túlzott visszametszést? Az alábbiakból kiderül!

fekete afonya metszese 02

Hogyan metsszük meg a fekete áfonyát?

A fekete áfonya nevelése során az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy hogyan is történjen a megmetszése. Fontos ismerni a metszés mikéntjét; a szakszerűen elvégzett beavatkozáson múlik ugyanis, hogy átlagos vagy bőséges termést tudunk-e szüretelni a bokrokról a szezon végén.

A fekete áfonya esetén a metszés típusa és mértéke nagyban függ a bokor fajtájától és méretétől is. Mindenekelőtt a metszés során érdemes eltávolítanunk azokból az alacsonyan nőtt ágakból, amelyeken a fejlődő termés már a talajjal érintkezne.

A fekete áfonya metszésekor fontos szempont, hogy beengedjük a napfényt a korona belsejébe. Ez azt jelenti, hogy célszerű eltávolítanunk a többit keresztezve nőtt ágakat, egyrészt azért, hogy több természetes fény jusson a lombba, másrészt, hogy az szellősebbé váljon. Az idény vége felé a növény tövéből előtörő rövid fattyúhajtásokat is távolítsuk el. Távolítsuk el továbbá azokat az ágakat és vesszőket, amelyek sérültek, téli fagykár, illetve betegség vagy rovarkártevő általi fertőzés stb. tette tönkre azokat. Emellett távolítsuk el azokat a nem termő ágakat is, amelyek új hajtást már nem hoznak.

Általános szabályként elmondható, hogy a fekete áfonya metszésekor minden télen távolítsuk el a két legidősebb vesszőt. A növény életének első két évében a hangsúly a kívánt koronaforma kialakításán legyen, hogy ezzel segítsük elő a lehető legjobb terméshozamot.

fekete afonya metszese 03

Mikor metsszük meg a fekete áfonyát?

A fekete áfonyát évente metsszük meg, első alkalommal akkor, amikor a kertbe telepített egyedek már jól meggyökeresedtek. A metszésre a legjobb időpont a tél vége, illetve a kora tavasz, miután kemény fagyok már nem fenyegetnek.

A fiatal bokrok általában nem igényelnek nagyobb mértékű visszametszést; azonban egy-egy kisebb mértékű alakításra sor kerülhet akár az aktív vegetációs időszak alatt is annak érdekében, hogy a növény megőrizze általános jó kondícióját. Például a vegetációs időszak alatt minden további nélkül eltávolíthatjuk a gyengén fejlődött vagy a talajhoz túl közeli vesszőket, csakúgy, mint az esetlegesen elszáradt, beteg vagy rovarfertőzésnek áldozatul esett vesszőket. A kifejlett bokor ezzel szemben már jellemzően szelektívebb metszést igényel a kívánt koronaforma és termőképesség megtartása céljából.

Ha tehát ismerjük a fekete áfonya metszésének legfőbb szabályait, szakszerűen és magabiztosan tudunk tenni a növény egészséges fejlődéséért és a gazdag terméshozamért.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?