1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. december 02. Hétfő
  8 Válasz
  2.8K Megtekintés
Vettem két tearózsa tövet, (leárazás volt az OBI-ban), de csak tavasszal fogom tudni elültetni. A gyökerek kevés földdel és fóliával be vannak csomagolva, de elkezdett hajtani. Mit tegyek vele tavaszig? Van egy kb. +15 fokos télikertem, de nem szeretném cserépbe elültetni tavaszig. Mi a teendőm vele? Üdv: Csilla
10 évvel ezelőtt
·
#15645
Kedves CSilla!Sokkal egyszerübb lett volna tanácsot adni, ha felsorolja, hogy még mit nem szeretne szegény párákkal csinálni. Igy elég nehéz helyzetbe hozott. Részemről az utolsó opció lenne, hogy multinál, leárazva vegyek növényt, de szabad országban élünk...Ennek több oka van, de nem sorolom. Szerintem a gyökerek nem földdel, hanem faforgáccsal vannak körös- körül véve. Ez túl sok tápanyagot nem tartalmaz, de szerencsére a téli időszakban erre nagy szükség nincs is, kivéve, ha már most növekedésnek indultak. Ezek a növények biotechnológiailag úgy vannak tervezve, hogy nyugalmi időszakra is van némi szükségük, bár a bucijuk átverhető. A plusz 15 fok nem lesz annyira ideális az átteleltetéshez, de ha nincs más- mivel sem ezt, sem azt nem szeretné csinálni,- akkor legalább arra figyeljen oda, hogy a gyökérzet ne száradjon ki és ne is legyen túl nedves.
10 évvel ezelőtt
·
#15648
Én az azonnali kukában való elhelyezést javasolnám. Ugatós kutya legyek, ahogy egy kollégám mondaná, ha ezek közül egy is megéri ilyen módon a tavaszt.Cserépbe ültetve még volna egy kis esélyük, nem túl sok.Legjobb lenne cserépben, 0 fok körül teleltetni őket, kellene keresni ehhez egy ismerőst.Vásárláskor kellett volna elgondolkodni azon, hogy ezek nem a naptár alapján kezdenek hajtani, hanem a körülményeket veszik alapul. Azaz azonnal ki kellett volna ültetni őket egy ismerős kertjébe, tavasszal meg átültetni a sajátba. Most már ez az esély elúszott, a kihajtással a téltűrésük talán -5 körül lehet.Ezek a gyökércsomagolt növények nem olyan borzasztóak, vagy 6 éve én is egy OBI-ban vettem 111 Ft-ért egy agyonra összeráncosodott kérgű almaoltványt, otthon jól meglocsoltam, vagy két hét múlva elültettem, olyan szépen megnőtt az első évben, ahogy az a legszebb álmaimban szerepelt.Ugyanakkor vettem szintén 111 Ft-ért két egybe csomagolt ribizlit, azok is nagyon szépek lettek.
10 évvel ezelőtt
·
#15650
Tiszteletben tartva mások tapasztalatát/véleményét/, én mégis maradok azon a nézeten, hogy a multiknál óriási szakmai hiányosságok vannak még ezen a vonalon is. Néha megnézem, hogy hogyan senyvednek az általuk tartott növények, melyeket vásálási szándékkal kinálnak fel. Alkalmanként kritikán aluli, nem beszélve arról, hogy én inkább a termelőtől szezem be, hogy direkt módón őt szponzoráljam, de ez más kérdés. Nagy tapasztalatom nincs, de egy-két alkalommal vásároltam gyökércsomagoltat. Ültetéskor lehullott az álca és megdöbbenve láttam, hogy gyakorlatilag nincs is gyökere. Én a magam részéről jobban szeretem a szabadgyökerű példányokat, mert ott látom, hogy mit veszek. Mindazokáltal nem török pálcát a gycsomagolt példányok felett sem és ajánlom is azoknak, akik odáig vannak a meglepetésekért. :-) Nekem az a gyanúm, hogy akkor árazzák le, amikor már a szezonból amúgyis kifutottunk, vagy már szinte reménytelen a példányok újraélesztése. Nem tudom, nem látok bele az üzletpolitikájukba és nem is az én dolgom. Az igaz, hogy 111Ft-ér én is mernék kockáztatni, mert bátorságban én sem szenvedek hiányt. :-)
10 évvel ezelőtt
·
#15651
Nyilván én is a szabadgyökerűt preferálom, nem a zsákbamacskát, de vannak kihagyhatatlan ajánlatok. :)
10 évvel ezelőtt
·
#15652
A 111Ft az tényleg az, mint irtam azt én sem hagynám ki, hacsak a fele marad meg már megérte.Ez hivják visszautasithatatlan ajánlatnak?
10 évvel ezelőtt
·
#15655
Kedves Zsolt, tisztelt Uraim!Nagyon köszönöm a válaszokat, hasznomra lesznek. Igen, én sem vagyok jó véleménnyel a multiknál való vásárlásról (úgy általában sem, nemhogy élőlények dolgában) de az az igazság, hogy (és nevessenek ki), megsajnáltam a rózsákat. Tudom, ilyen alapon a fél áruházat haza hozhattam volna...szóval, 170 Ft volt/db, kertem is van, csak éppen Nagymaroson én meg ugye Pesten a karácsonyi őrület és időhiány közepén.Akkor megpróbálom őket egy nagy cserépbe elültetni és a töveket picit betakarni tavaszig és kiteszem a lépcsőházba. Ott van fény is, meg hideg is. Legfeljebb ellopják. Azért néha adok egy kis enyhe tápoldatos vizet nekik. Azt nem ígérem, hogy sétálni is viszem őket, különben sem futórózsák :-) Minden jót Uraim, köszönöm mégegyszer, üdv: Csilla
10 évvel ezelőtt
·
#15658
Tápoldat nem kell, csak simán beültetni, és öntözgetni.Vékony hajtásokat fognak hozni, ezeket a végleges helyre való ültetéskor le kell vágni.
10 évvel ezelőtt
·
#15659
:-)
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére