1kert.hu - a FELCO specialista

  2013. december 16. Hétfő
  2 Válasz
  2.6K Megtekintés
Jó napot kívánok, Hölgyeim és Uraim! Sajnos nem igazán értek a növényekhez, ezért fordulok Önökhöz. Van egy pár növényem (pl. leander), amit nyáron a kertben tartok, majd a hideg beálltával beviszem a szobába. Sajnos tavaszra jelentősen megkopaszodnak. Talán azért lehet, mert a szobában az állandó hőmérséklet 20 fok felett van, és kevés a fény. Vizet kapnak rendesen. Tavasszal újból ki lesznek telepítve, és őszre csodaszépek lesznek. Most beszereztem egy 300W-os kvarclámpát, és azzal világítom őket kb. napi egy órát. Remélhetem, hogy ilyen módon jobban átvészelik a telet a növényeim? Előre is köszönöm észrevételeiket, tanácsaikat. Petz Bertalan.
10 évvel ezelőtt
·
#15717
Nem tudni, mennyire fényszegény a környezet. Én a magam részéről a nagyobb leandereket még nem is telepitettem be. Főként lustaságból, de általában a minusz jó pár fokokat birjak, de ez is leander függő. Valószinüsiteni tudom, hogy a megvilágitás seigtségére lesz a növényeknek, de ehhez a kvarclámpáról is többet kéne tudnom. Egyszerüen azt nem tudom, hogy milyen hullámhosszúságú fényt tud az kibocsájtani, az abban a tartományban van-e, amit a növények hasznositani tudnak, vagy sem. Ennek utána kellene nézni. Én a magam részéről egyszerű módon csak annyit tudnék tanácsolni, hogy minél tovább kint hagyni a növényeket és minél előbb kirakni őket, figyelembe véve az előrejelzéseket. Mesterséges megvilágitással lehet pótolni a fénynek hiányát, de arra nem vagyok avatott, hogy a kvarclámpát minősitsem, hogy jó-e, vagy sem. Az megint más kérdés, hogy a leander hogyan reagál arra, hogy nincs nyugalmi időszaka, nem tudja érzékelni az évszakok változását, bár mediterrán növényről lévén szó, jó esetben ott sem igazán érzi meg, hogy egyáltalán tél van-e, vagy tavasz. Végiggondolva, látható fényről van szó, igy valószinű, hogy hasznositani tudja. Gyermekkoromból rémlik a kvarclámpa, hogy napozás helyett használták, de a szemet takarni kellet, mert vakitott, vagy nem tudom. Én azért tanácsolnám, hogy nézzen utána....A megvilágitási idő, intenzitás megint egy másik kérdés, 1 óra azért nem annyira sok, mondjuk a tök sötétben. Halottnak a csók, bizton hatásosabb. Ezt úgy minimum 6 órában tudnám elképzelni, az mg rezsi csökkentés ide , vagy oda, akkor is húzós egész télen. Cca. napi 100 Ft, bár sok növény esetén a költség megolszlik.
10 évvel ezelőtt
·
#15718
Nem lehetne csökkenteni a hőmérsékletet? Lakószoba, nem üresen álló szoba? Hűvösebb helyen alacsonyabb lenne a fényigény, ha lassulnak az életfunkciók.A félszárazon tartás is segíthet valamit, de ilyen melegben erre nagyon vigyázni kell, mert gyorsan túlszáradhatnak.Nincs esetleg valami hideg helyiség, legalább egy részüknek? 10 fok körüli helyen az sem baj, ha alig kapnak fényt. 0 fok körül meg főleg.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére