1kert.hu - a FELCO specialista

Új

Citrom

  2013. március 28. Csütörtök
  36 Válasz
  11.9K Megtekintés
Sziasztok! A citromot milyen gyakran kell tápoldatózni ?
11 évvel ezelőtt
·
#28438
Válasz elfogadva
Az nagymértékben függ attól, hogy mikor. Nyugalmi időszakban egyáltalán nem kell. Vegetációs időszak elején, virágzásban, termés nevelésekor elég háromhetente. Vegetációs időszak vége fele ritkábban és kevesebb nitrogénnel.
11 évvel ezelőtt
·
#28438
Válasz elfogadva
Az nagymértékben függ attól, hogy mikor. Nyugalmi időszakban egyáltalán nem kell. Vegetációs időszak elején, virágzásban, termés nevelésekor elég háromhetente. Vegetációs időszak vége fele ritkábban és kevesebb nitrogénnel.
11 évvel ezelőtt
·
#28439
Köszönöm szépen.
11 évvel ezelőtt
·
#28440
...Ha nem akarod ki irtani,akkor valamilyen gyári citrustápot használj és azon szerepel használati utasítás,azt ajánlott szigorúan betartani! Később lehet kísérletezni ,csak előtte a szakirodalmat érdemes átolvasni!
11 évvel ezelőtt
·
#28441
TAlán azért ennyire nem drámai a helyzet, bár nem szerencsés a túlzott tapoldatozás sem. Azért a különféle tápoldatok nem kicsit túl vannak misztifikálva. Igy drágábban és többet lehet belőlük eladni. Annyival azért nem térnek el a növények igényei, bár a tápanyagok arányaiban vannak eltérések. A Liebig törvény viszont vonatkozik mindegyikre.
11 évvel ezelőtt
·
#28442
..Tessék kipróbálni,bár nem javaslom....láttam már muskátli táppal egyszer alacsony dózissal öntözött 3 éves citrom fát, kb 2 hét alatt ment tönkre...
11 évvel ezelőtt
·
#28444
Lehet, hogy tönkre ment, de abban szinte biztos vagyok, hogy nem ezért. Eleve nem vagyok hive a gyakori tápoldatozásnak, de ezt mindenkinek magának kell eldönteni. Most, hogy igy a kérdés felvetődött, szúrópróba szerüen megnéztem két tápoldat összetevőit. Fito muskátli tápoldat: NPK 6:6:12 Ezen kivül nyomelemeket molibdént és cinket tartalmaz. Vitaflóra citrus tápoldat: 6.2: 6.8 : 10,9 nyomelemet nem sorol fel, de nem ártana, ha vasat és magnéziumot tartalmazna még. A fentiekből kiderül, hogy lényegi eltérés nincs a két tápoldat között makroelemek arányát tekintve. A tized pontosságot értelmezni sem tudom. Az még lehetséges lenne, hogy a két oldat ph tekintetében lényegesen eltér, de ez sem valószinű, mert mind a muskátli, mind a citrusok az enyhén savas közegben érzik jól magukat, tehát a probléma gyökere ez sem lehet. Az inkriminált esetben sem arról van szó, hogy túl tömény oldat érte a gyökérzetet, tehát ez is kizárható. Azt meg ne mondja senki, hogy a növények tized pontossággal igénylik az arányokat, mert akkor a bolygónk sivatag lenne szinte mindenhol, ahol a felvehető tápanyagok aránya nem igazodik tizedes pontossággal a növény igényeihez, vagy ph-hoz. A nyomelemek sem nyirják ki, igy a magam részéről elvetném azt az álláspontot, hogy a muskátli tápoldat miatt lett öngyilkos a citrus. A két tápoldat gyakorlatilag igy megegyező összetételű.
11 évvel ezelőtt
·
#28445
Most nézem az általad küldött linket. Ott a NPK arány 13:7:13 Ezen kivül tartalmaz magnéziumot, vasat, bórt,rezet, mangánt,molibdént és cinket. Ezek a mikroelemek csak mutatóban vannak benne, de a makroelemek aránya lényegesen eltér az általam korábban irtaktól. Akkor most valamelyik citrus táp, gyilkos táp? Ebben a tápban a megitélésem szerint túl magas a nitrogén aránya, ami a vegetáció vége fele meg már nem is előnyös. A nitrogénnel mindig vigyázni kell, mert nagyon meghajtja a növényeket, laza sejtszerkezet alakul ki, igy a növény minden szempontból kevésbé lesz ellenálló.
11 évvel ezelőtt
·
#28447
Még azt kérdezném, hogy ha tápoldatozóm, akkor hamarabb fog virágozni és teremni? Most a nővény fél éves.
11 évvel ezelőtt
·
#28448
Kedves Tibor! Amennyiben magról kelt növényről van szó teljesen biztos. Úgy 15-20 év múlva lesz rajta termés, igy nem hiszem, hogy pár nap számitana ide, vagy oda. Fél éves növény meg más nagyon nem is lehet, hacsaknem vegetative lett az leszaporitva. Azt majd át kell oltani, amikor eléri a megfelelő fejlettségi szintet. Viccet félretéve a harmonikus tápanyagellátás mindenképpen előnyös. A hangsúly a harmonikus és nem eltúlzotton van. 20 év távlatában már akár 1-2 évet is jelenthet.
11 évvel ezelőtt
·
#28449
Hát nem magról vettet, hanem üzletben vettem és ott azt mondták, hogy annyi, de nem tudta pontosan a boltos, de a papírjára az van rá írva hogy 1-3 év múlva terem. Kettő ág van, rajta ami 25-25 cm hosszúak. Elvileg gyökér nemes.
11 évvel ezelőtt
·
#28450
Akkor az át van már oltva, bár nem tudtam, hogy születési anyakönyvi kivonatot is mellékelnek hozzá. Ez nekem kicsit futurisztikus. Akkor akár születésnapot is lehet tartani neki minden évben. Valószinű, hogy akkor inkább arról van szó, hogy úgy fél éve oltották át és az úgy nagyjából korrekt tájékoztatás is. :) Azt még értelmeznem kell, hogy mi az, hogy a gyökér az nemes. :)
11 évvel ezelőtt
·
#28451
Hát nem tudom mit jelent pontosan, de ami kis táblát mellékeltek hozzá a szerinte gyökérnemes citrom. Hát mondjuk igen, de nem lenne egy kicsit fura, hogy születésnapot hozzáírják, hogy mikor van?
11 évvel ezelőtt
·
#28452
Értem, hogy miről van szó, csak a szavakkal játszottam. A gyakorlatban a gyökér a vad alany, mig a nemes részt oltják rá. Nem a gyökér a nemes rész, hanem valahogy igy, hogy gyökér/nemes. Nincs jelentősége.
11 évvel ezelőtt
·
#28453
Ja. Nagyából már értem.
11 évvel ezelőtt
·
#28467
évekkel ezelött últettem tél állo citrom fát végre termett de fogyasztani nem lehet mivel rengeteg magja volt Mi a teendöm kérek segitséget köszi
11 évvel ezelőtt
·
#28468
Magról ültette és már termőre is fordult pár év alatt? Ez rekord teljesitmény, csak gratulálni tudok, majd a titok receptjét kérem én is. Az eégszben az a jó, hogy magról tud még többet és többet leszaporitani. A dolog nincs veszve, kell beszerezni olyan oltó szemet, vagy ágat, ami az izlésének már megfelel és át kell oltani a gyümölcsöt.
11 évvel ezelőtt
·
#28469
Nem magrol ültettem hanem vette akolleganöm videken valami faiskolába télállo citrom nagyon szép csak nem tudok vele mit csinálni
11 évvel ezelőtt
·
#28470
Akkor én értettem félre, mert az volt irva, hogy \"évekkel ezelőtt ültettem\". Elsősorban diszként, különlegességként tartjuk, ha terem, akkor az a különlegességét növeli, amennyiben fogyasztható még hasznos is. Átoltással ez a gond is megoldható. Kell a közelben egy kertészetet, vagy ismerőst keresni, aki ért hozzá és a gyakorlatban kivitelezi a dolgot.
11 évvel ezelőtt
·
#28472
Köszi szépen a segitséget
  • Oldal :
  • 1
  • 2
There are no replies made for this post yet.



1kert.hu - a FELCO specialista

Metszőollót vagy fűrészt keresel?

Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére