Miért fontos fertőtleníteni a metszőollót?

Miért fontos fertőtleníteni a metszőollót?

A tisztaság fél egészség.

A metszőolló fertőtlenítése talán nem a legfontosabb kerti munkának tűnik, de amikor fertőzött, beteg fát metszünk, akkor nem szabad megspórolnunk ezt a műveletet. Ha elmulasztjuk, akkor mi magunk visszük át a kórokozót a többi, egészséges növényre. Nem árt télre is úgy eltenni a metszőollót, hogy alaposan letisztítottuk és fertőtlenítettük.

Ha szennyeződés, például föld, egyéb piszok van az ollón, akkor előbb meg kell tőle szabadítanunk. A vízzel történő lemosás nem elegendő, ettől a kórokozók még nem pusztulnak el. A vírusok, baktériumok, gombák hatástalanításához ennél többet kell bevetnünk.

Különféle lehetőségek közül választhatunk:

Fertőtlenítőszer: kertészeti boltban kapható fertőtlenítőszert tehetünk egy kendőre, rongyra és ezzel áttörölhetjük a szerszámot. Ez a módszer gyors és könnyen megismételhető újra és újra, akár kinn a kertben is.

Fertőtlenítés lánggal: itt mindenekelőtt arra kell ügyelni, hogy a láng ne kerüljön túl közel a műanyag alkatrészekhez.

Alkohol vagy spiritusz: az alapos fertőtlenítés előtt szedjük szét az ollót, csavarjuk le a vágófelületet, majd dörzsöljük át egy fémkefével. Tegyük a fém alkatrészeket legalább 10 percre alkoholba vagy spirituszba úgy, hogy minden részt alaposan fedjen a folyadék.

Forralt víz: a metszőollót forrásban lévő vízben is főzhetjük 10 percig, ezt követően teljesen meg kell szárítani, különben rozsdásodhat.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR