Miért fontos fertőtleníteni a metszőollót?

Miért fontos fertőtleníteni a metszőollót?

A tisztaság fél egészség.

A metszőolló fertőtlenítése talán nem a legfontosabb kerti munkának tűnik, de amikor fertőzött, beteg fát metszünk, akkor nem szabad megspórolnunk ezt a műveletet. Ha elmulasztjuk, akkor mi magunk visszük át a kórokozót a többi, egészséges növényre. Nem árt télre is úgy eltenni a metszőollót, hogy alaposan letisztítottuk és fertőtlenítettük.

Ha szennyeződés, például föld, egyéb piszok van az ollón, akkor előbb meg kell tőle szabadítanunk. A vízzel történő lemosás nem elegendő, ettől a kórokozók még nem pusztulnak el. A vírusok, baktériumok, gombák hatástalanításához ennél többet kell bevetnünk.

Különféle lehetőségek közül választhatunk:

Fertőtlenítőszer: kertészeti boltban kapható fertőtlenítőszert tehetünk egy kendőre, rongyra és ezzel áttörölhetjük a szerszámot. Ez a módszer gyors és könnyen megismételhető újra és újra, akár kinn a kertben is.

Fertőtlenítés lánggal: itt mindenekelőtt arra kell ügyelni, hogy a láng ne kerüljön túl közel a műanyag alkatrészekhez.

Alkohol vagy spiritusz: az alapos fertőtlenítés előtt szedjük szét az ollót, csavarjuk le a vágófelületet, majd dörzsöljük át egy fémkefével. Tegyük a fém alkatrészeket legalább 10 percre alkoholba vagy spirituszba úgy, hogy minden részt alaposan fedjen a folyadék.

Forralt víz: a metszőollót forrásban lévő vízben is főzhetjük 10 percig, ezt követően teljesen meg kell szárítani, különben rozsdásodhat.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?