1kert.hu - a FELCO specialista

  2014. május 29. Csütörtök
  2 Válasz
  2.6K Megtekintés
Kedves Szakértők, tanácsadók, kertbarátok! Tanácsot szeretnék kérni 4 éves citromfámmal kapcsolatban. Az idei tél volt az első, hogy a lépcsőházban teleltettem át olyan 10-12 fok körül és világosban, előtte minden télen a konyhánkban telelt, ahol magasabb volt valamivel a hőmérséklet, de gyönyörűen fejlődött. A lépcsőházban most télen megjelentek rajta az első virágbimbók, új hajtások. Április elején behoztam őt a konyhánkba, ahol az erkélyajtón át sok fényt kapott, és nyíltak ki sorban a virágok, kis terméskezdemények jelentek meg. Nem locsoltam agyon, csak nagyon óvatosan, talán túl keveset is. Most óvatosan napoztatva, széltől óvva, már kint van az erkélyen, nagyobb cserépben van, tápdús citrusföldben, tápozva is van, most nem hullik már a levele, de teljesen stagnál, leállt a hajtásokkal, nem hoz virágot és elég kis bágyadt szegény. Az egyik kb. dióméretű kis zöld termése még tartja magát, de leállt, nem növekszik. Nagyon kétségbe vagyok esve, úgy sajnálnám, mert olyan szépen fejlődött eddig, pár éve a pajzstetvekkel is sikeresen megbirkóztunk és most nem tudom, hogy életben marad-e? Az hogy ilyen állapotban van most, jelentheti azt, hogy kiszáradt? A levelek nem sárgulnak, de ahogy visszametszem nem zöld az ág, hanem fehér. Életképes lehet-e még szegény vagy itt vége? Nagyon szépen köszönöm előre is, ha tanáccsal tudnak segíteni!
9 évvel ezelőtt
·
#17400
fehér, az idősebbeknek a visszavágott része,ez biztos,de szerintem csak a hely váltogatást sinyli meg,remélhetőleg,ha a lveleken nem látsz semmi elváltozást,akkor nem valószinű hogy kártevő van rajta,de ha már régebben volt permetezve,nem ártana,mert van olyan a citromnak amit nem is látható szabad szemmel,atka,pirospók,ez nagyon galád tud lenni...
9 évvel ezelőtt
·
#17422
Meg kell nézni otthon bármi fából készült tárgyat, nem sok zöld színű lehet köztük.A citrom is egy fa, és csak a külső, fotoszintetizáló része zöld. A belső rész nyilvánvalóan nem zöld, mert nem kap fényt, és fából van. Ilyennek kell lenni.A citrom nem folyamatosan szokott nőni, hanem szakaszosan. Vagyis nekilódul, nő egy darabig, aztán leáll. Ezt egy évben többször. Lehet, hogy csak ez történt.Metszés után 2-3 héttel jellemzően újra beindul.A levélhullás is természetes a világos, hűvös lépcsőházból a sötét, meleg lakásba téve. Ez nem volt jó ötlet.Mennyi ideje történt az átültetés?Ha nemrég, akkor lehet, hogy a régi földje már tápanyaghiányos volt, és mivel az első beindulás elhasználta a növényben felhalmozott tápanyagokat, most nem nő, ameddig újból nem szed fel eleget. Erre mutat az első képen a világos (vas- vagy nitrogénhiányos) levél.De az is lehet (régebbi átültetés esetén), hogy a mostani virágfölddel van valami gond.Majd valami jobb féle citrustápot érdemes lesz beszerezni. (Csak ne Substral legyen, nekem azzal nagyon rossz tapasztalatom van.)Meg egy metszési tanács: nem jól mutatnak a csonkok. Érdemesebb teljesen csonk nélkül metszeni, vagy ágvég esetén legalább utólag levágni.
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére