felco-shop.hu


  Szilvia Növényvédelem

Katica invázió a lakásban!!

  Kiemelt   Megoldott

Kedves Kertbarátaim! Néhány napja vettem észre és azóta rohamos mennyiségben növekszik a katicák száma az ablakaim körül, függönyökön és a plafon sarkaiban. Mitől jöhettek be, hogy írthatom ki őket hatásosan? Köszönöm a segítséget. Üdv, Szilvia

 • · Pál Tibor Zoltán · Vissza a tetejére
  Tisztelt Szilvia!A hidegebbre vált időjárást érezve keresnek téli menedéket ezek a kedves és igen hasznos bogarak.Termeszetet és kertet szerető embernek eszébe sem jutna az hogy kiirtsák Öket.Én összeszedem öket és az udvaron falombból rakott avar csomóba teleltetem a katicákat. Jövö nyáron a levéltetvek pusztításával igen nagy hasznot adnak majd.Ha Ön mint irja ketbarát tegye Ön is ezt óvja és ne irtsa Őket.Én elnézést kérek a katicabogarak nevében a lakásban okozott kellemetlenségért.Gondolom ,hogy eddig nem tudta milyen hasznos ak a mezőgazdaságban a katicák ezért irtotta volna.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Inkább kizárni kellene őket.Feltehetőleg a harlekinkaticáról lehet szó, azok felénk is el vannak terjedve, ma én is láttam vagy százat a munkahelyemen.Mint kertészkedő, személy szerint örülök nekik, de a környezetvédők nagyon irtják, mint kártékony friss invázív fajt.Érdemes rákeresni a gugliban a harlekinkaticára.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Én is a harlekinre gondolnék. Egy, a levéltetvek ellen betelepitett katicáról van szó, ami aztán elszabadult, mint a palackba zárt szellem. A gond vele annyi, hogy szó szerint felzabálja az őshonos fajták elől a táplálékot, igy szegények éhhalálra vannak itélve.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Szilvia · Vissza a tetejére
   Kedves Válaszolók!A hagyományos védett katicákról van tudomásom, és soha egy betévedt rovart nem bántok szándékosan, de egyrészt ezek nem azok a katicák, másrészt napról napra sokkal többet találok, amit nem vélek se higiénikusnak, se egészségesnek a házban élők számára. Megkerestem a harlekinkaticát az interneten és sajnos erről van szó. Egyelőre porszívóval tudtam reagálni a helyzetre, de más módszert is bevetek, ha biztonságos és eredményes. Köszönöm előre a segítséget!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   A harlekin az őshonos katicák lárváit is megeszi.Legalábbis, egyes cikkek szerint. Ezért írtam, hogy érdemes rákeresni a témára.Azt nem gondolnám, hogy bármiféle eü-kockázata lenne. Bár én sem szeretem, ha tele a lakás ízeltlábúakkal, nálam a pókok randalíroznak mindenfelé a szúnyoghálók ellenére.
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére