A mandulafa metszése: mikor és hogy érdemes elvégezni?

A mandulafa metszése: mikor és hogy érdemes elvégezni?

A mandulafa metszése kissé eltér a többi gyümölcsfáétól. De pontosan miben is?

Sokszor elhangzik a kérdés, miszerint a gyümölcstermő fákat, köztük a csonthéjasokat vajon minden évben meg kell-e metszeni. Bár általános nézet, hogy igen, ezeket a fákat minden évben metszeni kell, a mandulafák esetében a tapasztalat azt mutatja, hogy a metszés évenkénti megismétlése esetenként a terméshozam csökkenéséhez vezethet. Mindazonáltal ez nem jelenti azt, hogy semmilyen metszést nem ajánlunk. Továbbra is fennáll a kérdés, hogy akkor mikor célszerű a mandulafa metszését elvégeznünk?

mandulafa metszese 02

Mikor metsszük meg a mandulafát?

A metszésnek két alaptípusa létezik: a ritkító és az alakító metszés. A ritkító metszés során a túlzott sűrűséget okozó ágat teljes egészében, az elágazása, eredése pontján távolítjuk el a fáról, míg az alakító metszés során csupán az adott ág egy részét. A ritkító metszésnek köszönhetően több fény jut a korona belsejébe, illetve a fa magasságát is szabályozni tudjuk általa. Az alakító metszés során jellemzően a rügyes hajtásvégek eltávolításán van a hangsúly, amely beavatkozással a megmaradó rügyek fejlődését segítjük elő.

A mandulafa életében a legfontosabb metszés a termőre fordulást követő évben érkezik el, amikor is tudatosan kell kialakítanunk a korona szerkezetét, vázát.

Mindenekelőtt keressük meg a fán a széles szöget bezáró, felfelé álló, erős ágakat; ezek az ún. vázágak.Ezek közül válasszuk ki azt a 3-4-et, amelyek a fa fő vázát fogják adni és ennek megfelelően hagyjuk meg ezeket. Az elszáradt, letört, sérült ágakat, hajtásokat, azokat, amelyek a korona belseje felé nőnek, metsszük le. Az egymást keresztezve nőtt ágak metszését is végezzük el.

A fa alakítása során vegyük figyelembe az elérni kívánt koronaszerkezetet. A mandulafa esetében az alakítás célja, hogy ritka elágazású, széles, szellős koronát alakítsunk ki.

mandulafa metszese 03

A mandulafa metszése évről évre

A mandulafa metszését a második vegetációs évben, a fa nyugalmi állapota alatt is el kell végezni. Ekkorra a fa valószínűleg már több oldalirányú ággal is rendelkezik. Vázáganként 2-2-t ezekből meg kell hagyni, ezek alkotják majd a fa ún. mellék vázágait. Ezek a vázkarokkal ideális esetben Y alakot képeznek.

Távolítsuk el azokat az alsó ágakat, amelyek az öntözésben vagy permetezésben zavarhatnak. Metsszük ki a fa belseje felé növő ágakat és hajtásokat is, hogy a korona szellősebbé váljon és több fényt engedjen be. A nemkívánatos vízhajtásokat (fattyúhajtásokat) szintén távolítsuk el. A második évben távolítsuk el továbbá a vázkarokkal túl kis szöget bezáró mellék vázágakat is.

A harmadik és a negyedik évben a fának már lesznek egy-, két- és hároméves ágai, amelyek a fán maradhatnak és tovább növekedhetnek. Ezek alkotják a fa erős koronaszerkezetét. A harmadik és negyedik vegetációs évben a metszés hangsúlya az alakításról és a fa méretének, magasságának szabályozásáról a karbantartásra helyeződik át. Ez magában foglalja a törött, elhalt vagy beteg, fertőzött ágak eltávolítását, valamint azokét is, amelyek hibásan, a már meglévő vázágakat keresztezve nőttek.

Az ezt követő években a harmadik és a negyedik évhez hasonló metszésmódot kövessük. A metszésnek minimálisnak kell lennie, csak az elszáradt, beteg vagy letört ágakat, vízhajtásokat, illetve a nyilvánvalóan zavaró ágakat kell eltávolítania, amelyek akadályozzák a lombkorona belsejében a szabad légáramlást vagy a napfény bejutását.

mandulafa metszese 04

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?