felco-shop.hu


  Noémi Növényvédelem

Szilva kukacosodása elleni szer

  Kiemelt   Megoldott

Üdvözlet mindenkinek! Szeretném megkérdezni, hogy a nagyszemű, nagyon finom szilvát termő fánkat és terméseit hogyan tudnánk megmenteni a kukacoktól? Mivel, mikor kellene kezelni a fát? Köszönöm, Noémi

 • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
  Értem én, hogy villanymotor, csak azt nem, hogy mi hajtja...A kukacig eljutottam, de mikor? Rögtön virágzás után, az apró gyümölcskezdeményeknél, vagy késő ősszel, esetleg télen? :-)Lehet, hogy egyszerűbb lenne rákeresni, a szilva növényvédelme cimszóra.Az inszekticidek, vagy per és kb. rovarölőszerek csodákra képesek, ha a megfelelő időben vannak alkalmazva. :-)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (4)
  • · dr. Némethy Zsuzsanna · Vissza a tetejére
   A szilvát általában a szilvamoly (Grapholita funebrana) lárvái kukacosítják. Évente 3 nemzedéke fejlődik ki, már áprilisban rajzanak az első molynemzedék egyedei, így május elején már permetezni szükséges a zöld termést. A lepkék rajzási ideje évente változó, pontos időt nem lehet tanácsolni a permetezés idejére. Árusítanak szexferomon csapdát a szilvamoly rajzásának megfigyelésére: a csapda jelzi a rajzást, a ráragadt lepkék száma alapján lehet a leghatékonyabb permetezési időt megállapítani. A www.csalomoncsapdak.hu honlapon a csapdáról és a kártevőről a szükséges ismereteket megismerheti a Növényvédelmi Kutató Intézet munkatársainak eredményei alapján. Jelenleg házikertben szilvamoly ellen a Runner 2F nevű rovarölő szer engedélyezett, ezt keresse.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Noémi · Vissza a tetejére
   Nagyon szépen köszönöm a választ kedves dr Némethy!
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Halkan jegyzem meg, hogy saját tapasztalat szerint, rögtön virágzás után, majd pár milliméteres gyümölcskezdemény korában történő permetezés esetén a fertőzés kockázatának jelentős részéről lemondhatunk. A feromon csapda eredményeit meg azért értelmezni is kell.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Noémi · Vissza a tetejére
   Kedves Wagner Zsolt! Köszönöm a tanácsot, megfogadjuk :)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére