1kert.hu - a FELCO specialista

  2011. május 31. Kedd
  11 Válasz
  10.6K Megtekintés
Megjelent a kertemben egy loherere hasonlito,csak barnaszold levelu gyom,es iszonyu gyorsasaggal valosagos takarot hozott letre.Mindenhol megjelent,minden noveny mellet /meg a gazok mellett is/Nem tudom,hogy hogyan. Eleinte kapaval probaltam kiirtani,akkor a kapaval szetvagott novenydarabok mind gyokeret eresztettek,ha valahol ottmaradt egy picurka darabja. Viragokat is surun hoz,es eszrevettem,hogy indazik is,minden iranyba,es a fold alatt is! Mar szinte az egesz kertet ellepte,gyomirtozni nem tudok a tobbi noveny miatt,kapaval egyszeruen nem gyozom,a kapalogep csak felapritja,es meg jobban elterjeszti. Talakozott mar valaki hasonlo problemaval? Es mit javasolnak?
12 évvel ezelőtt
·
#26941
Válasz elfogadva
12 évvel ezelőtt
·
#26941
Válasz elfogadva
12 évvel ezelőtt
·
#26943
Koszonom a linket,most mar legalabb azt tudom,hogy mivel allok szembe! A kezi gyomlalas egy 500nm-es kertben,amit mar szinte ellepett a madarsoska,eleg remenytelennek tunik. Valami hatekonyabb modszert nem tud valaki? Valamilyen szelektiv gyomirtot,vagy raolvasast?
12 évvel ezelőtt
·
#27148
Jelenleg ott tartok,hogy mar mindenhol megjelent a madarsoska,es elegge ellepett mindent. Az lenne a kerdesem,hogy erdemes -e most gyomirtozni,vagy telen igy is,ugy is kifagy? Csokkenthetem -e az elterjedtseget azzal,hogy most osszel leirtom,amenyire tudom? Vagy mindegy?
12 évvel ezelőtt
·
#27149
Kedves Huba! A ráolvasás, mint írtad régebben, na az jó lenne.Én is sokat kínlódom velük,még a cserepes növényekhez is bemászik.Azt találtam ki - hatékonynak tűnik - hogy a kultúr növényekre zacskót hűzok és így a gyomirtó nem éri azokat.Ha közel van a tövéhez ez disznó,akkor marad gazolás.Sajna kiirthatatlan.Igaz, sokan ellenzik a gyomirtót, de ezzel mégis kicsit kordában tarthatók.
12 évvel ezelőtt
·
#27152
Nem rossz otlet a nejlon-zacsko,de nem az egyes novenyeknel van gond,hanem pl. a szololugas alatt,a borsoagyasban,a repafeleknel,a ceklanal,stb. Es annyira a tovek koze telepedik,hogy sokszor meg kihuzni sem tudom,csak a kulturnovennyel egyutt. A gyepnel megoldhato a szelektiv gyomirtoval,csak meglehetosen koltseges,es ha a kert tobbi reszen nem irtom le,akkor egy-ket het,es ujbol megjelenik mindenhol. Viszont megfigyeltem,hogy mostanaban mar egyre tobb helyen latom meglilulva,es megfonnyadva a leveleit.Lehet,hogy vege a *tenyeszidejenek*?Vagy lehet,hogy kiszaradt ebben a nagy melegben?
12 évvel ezelőtt
·
#27153
Ez a madársóskás ügy lassan a vakondossal egyenlő! Maximálisan megértem a dühöd, mert aki ennyi mindent termeszt és azt látja, hogy a munkája - kapálás,gazolás - szinte eredménytelen, mert pár nap múlva kezdheti előröl, elkeserítő.Nekem abban van előnyöm a zacsival, hogy nincs annyi mindenem. Pusztán azért,mert nem értek hozzá. Paradicsom, paprika, sóska, spenót. fűszerek, így ezek között még megoldom. Igen itt is kökadoznak, de ha egy kis víz éri, rögtön magához tér mind.Sőt, a muskátli, meg a leander stb. cserepében még át is telel. Sajna nincs jobb ötletem az irtásra.
12 évvel ezelőtt
·
#27154
Ket problema van ezzel a madarsoska-uggyel. Az egyik,hogy nem szivesen vegyszerezek,mert abba az illuzioba ringatom magam,hogy amit en termesztek a kertemben,az - bio! Tehat tudom,hogy mit eszek. A masik problema,hogy hihetetlenul megdragultak a vegyszerek. Merlegeli az ember,hogy a kornyezeti karok mellett,megeri -e irtani-mondjuk- a madarsoskat,meg fertotleniteni a talajt,amikor ezeknek a vegyszereknek az eloirasos hasznalata ezrekbe kerul?! De sajnos,ma mar ott tartunk,ha nem permetezek,akkor semmim sem lesz!/A kartevok jobban alkalmazkodtak,mint az ember/ A bio-permetlevek /csallan,stb./annyi veszodseggel,es idoraforditassal jarnak,hogy egyszeruen nem megvalosithatok.Es persze nem olyan hatekonyak! Marad tehat a - terdre,imara,es kezzel kigyomlalni minden egyes madarsoskat!
12 évvel ezelőtt
·
#27165
3 éve próbálom őket kikapálni, nem megy, csak terjednek, ahogy írtátok, a föld alatt is futnak az indái. Jó lenne, ha valaki tudna tanácsot adni rá, hogyan lehet megszabadulni tőlük.
12 évvel ezelőtt
·
#27169
Nem szabad hagyni, hogy elszórja a magjait, még előtte ki kell gyomlálni minden porcikáját. Fűből meg szelektív gyomirtóval lehet száműzni.
12 évvel ezelőtt
·
#27172
Én már úgy 10 éve hadakozom vele. Mostanra odáig jutottam, hogy itt, ott van csak belőle, de állandóan ugrásra készen kell állni,mert nagyon fürge gyom. Amikor mezőt alkotott a cseresznyefám alatt, a fagyal nyesedékkel vastagon beterítettem. Ott kipusztult.(persze csak a növény.a magok nem) Sokat kapálok,és amint Hedus is mondta, nem engedem, hogy magot érleljen, mert százával lövi szét őket.(úgy pattan szét a magburok)Mostanra kezelhető az \"állomány\" Az elszíneződést én is megfigyeltem, én a nap UV sugárzásának tudom be,de lehet, hogy csak a szárazság,bár az enyémek az erősen napos helyeken el is száradtak. Nem érdemes már gyomirtózni,mert télen úgyis megfagy,és a keringése is lelassult már.
12 évvel ezelőtt
·
#27180
Hat en vegul is ugy dontottem,hogy tavasszal,amikor megjelenik,a fertozottebb teruleteken egyszeruen leglialkazom!A gyepen szelektiv gyomirtoval pusztitom ki,ahol nincs mas,hasznos kulturnoveny,ott-glialka,a kulturnovenyek kozott viszont marad a mohamedan-modszer... /Terdre,imara!Es kezzel kigyomlalom. Nem adom fel!
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére