Milyen növényből lehet kerti sövényt nevelni?

Milyen növényből lehet kerti sövényt nevelni?

A sövény pótolja a kerítést, védelmet nyújt a szél ellen, tompítja az utcai zajt és otthont ad a kerti állatoknak. Itt vannak a legjobb sövénynek való növények.

Akkor alkalmas sövénynek egy növény, ha gyorsan nő és a nyírásra elágazódik, sűrűsödik, falat képez. A sűrűsége azért fontos, mert nem vehet el túl nagy helyet a kertből, de mégis átláthatatlannak kell lennie.

1. Tuja (Thuja): Gyors növekedésű, örökzöld növény, mely nagy sövényként is megfelelő. Több fajta is létezik, melyek közül a legismertebbek a Smaragd és a Brabant.

2. Szil (Ulmus pumila): Parkokba ültetett díszfa, de sövénynek is ültetik, mivel képes két év alatt teljesen zárt, kerítésmagasságú tömör növényfalat képezni és jól nyírható.

3. Fagyal (Ligustrum): Gyorsan növő sövénynövény, amely leveleit télen is megtartja. Nagyon jól bírja a metszést, így könnyen alakítható.

milyen novenyekbol sovenyt 02

4. Magyal (Ilex): Különösen a magasabb sövények kialakításához ajánlott, mivel nagyon jól tűri a metszést.

5. Borbolya (Berberis): Ez a növény gyönyörű sárga vagy piros színű leveleivel díszít. Tüskéi miatt alkalmas a betolakodók elleni védekezésre.

6. Bambusz: A bambusz gyorsan növő, örökzöld növény, amely magas és sűrű sövényt képez.

milyen novenyekbol sovenyt 03

7. Puszpáng (Buxus): Lassabban növő, de rendkívül dús és sűrű sövényt képez, ami jól alakítható.

8. Lonc (Lonicera): Több fajta is alkalmas sövénynek, például a Lonicera nitida, amely futónövény, ezért támrendszert kell számára építeni.

milyen novenyekbol sovenyt 04

9. Gyertyán (Carpinus): A gyertyán jó választás magasabb sövényekhez, és jól bírja a metszést.

10. Galagonya (Crataegus): Kifejezetten biztonsági sövényként használják, mivel a tüskéi megakadályozzák a betolakodást.

milyen novenyekbol sovenyt 05

Ne felejtsd el, hogy a sövény növényeket rendszeresen metszeni kell, hogy formában maradjanak. A legtöbb növény általában tavasszal vagy kora ősszel ültethető a legjobban. Mindig figyelj a növény igényeire a talaj, a fény és a víz szempontjából.

Hogyan kell nyírni a sövényt?

A sövény nyírása fontos a sövény egészséges növekedése és megfelelő formájának fenntartása érdekében. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a sövények nyírásához.

1. A megfelelő eszközök kiválasztása: A sövények nyírásához sövénynyíró ollót vagy elektromos sövénynyírót használhatsz. Az olló tökéletes kisebb, finomabb munkához, míg az elektromos sövénynyíró a nagyobb sövények gyors és hatékony nyírásához használható.

Az első pár évben biztosan elegendő lesz a sövénynyíró olló is, különösen akkor, ha 10 méternél rövidebb sövényről van szó, amiért nem érdemes akkus sövénynyírót tartani. A kézi ollók nagyon precízek és hihetetlenül sokat fejlődtek az elmúlt években. A legjobbnak mondott japán ARS K-800 és a svájci FELCO 250-57 sövénynyírók már egy metszőolló áráért megkaphatók és örök darabok maradnak a kertben. A zsenge hajtásoknak sokkal jobbat is tesz a kézi vágás. Persze ha már hatalmas sövényt nevelünk, akkor a nagyobb vágásokhoz érdemes beszerezni egy motoros vágót is.

milyen novenyekbol sovenyt 06

2. Az időzítés meghatározása: A legtöbb sövény esetében a nyírást tavasszal és nyáron végzik, amikor a növények aktívan növekednek. Azonban kerüld a forró, napsütéses napokat, mert a frissen vágott felületen a napfényre kerülő (korábban árnyékban nevelkedett) levelek könnyen megégnek. Néhány örökzöld sövényt, mint például a tuját, kora ősszel is nyírhatod.

3. A formázás: A sövény legyen kicsit szélesebb az aljánál, mint a tetejénél, hogy a napfény minden levelet elérhessen. Ez a formázás segít, hogy a növény egészséges maradhasson.

4. A növekedés serkentése: Az első évben erősen vágd vissza a növényeket, hogy serkentsd a bokrosodást és a sűrű növekedést. Azután már csak a formára kell figyelned.

milyen novenyekbol sovenyt 07

5. Vigyázz a madarakra: Tavasszal és kora nyáron gyakran madarak fészkelnek a sövényekben, ezért ellenőrizd, hogy nincsenek-e fészkek a sövényben, mielőtt nekilátnál a nyírásának.

6. A vágási technika: A sövénynyíró olló használatakor tartsd a penge síkját a sövény oldalának síkjában, hogy egyenletes legyen a munka. Elektromos sövénynyírónál lassan és egyenletesen haladj végig a sövényen.

A sövények nyírása sok türelmet és gondosságot igényel, de ha rendszeresen és helyesen végzed, a sövényed egészséges és jól karbantartott lesz.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR