
Kérdés-Válasz Talaj, trágya, öntözés
Szeretném megérdeklődni,hogy hogyan tudnék kapcsolatot teremteni olyan tapasztalt emberekkel akik jártasak az őszibarackfákkal kapcsolatos munkálatokban!Mert tavalya sajnos meghalt édesapám,és rám maradt a kb 30-40 fából álló kis gyümölcsös!!És Én még soha nem foglalkoztam gyümölcs fákkal!De nem szeretném ha tönkre menne az a munka amit Édesapám ezekbe a gyümölcsfákba belefektetett!!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#10818
Válasz elfogadva
Kedves György! Ez nagyon dícséretes dolog, ezért a magam részéről segítek ebben. 35 éve kertészkedem, ezidő alatt nagyon sok könyvet és netes infót elolvastam. A kialakított kertemről nézze meg a képeket a facebookon Ujhelyy Károly néven, valamint a Kertészkedés másként és kertészkedés holdjárással oldalakon. Szóvak a konkrét őszibarackfa gondozásról: Valamikor régen az volt a trendi a tszekben, hogy rövid termővesszőre merszettek, mert a nagy tábla barackosokon nem tudtak utólagos gyümölcsritkítást végezni. Ezért ezt a módszert kiskertekben el kell felejteni. Az új metszésfajtát gyógymetszésnek nevezték el. Ennek lényege, hogy a katlan (kehely) alakúra kialakított fa koronán az új (előző évi) hajtásokat úgy ritkitjuk, hogy az ujjnyi ( 8mm-nél vastagabb)hajtásokat 30-50 cm állásban meghagyjuk. Ha túl hosszúak, vagy a vége mézgás, akkor a végéből visszacsiphetünk. A metszés idejét március végére hagyhatjuk, amikor már látszik a (rózsaszín) virágbimbó duzzanat, így az egy vesszőn lévő virágmennyiség figyelembe vehető. A megkötött gyümölcsöket 2 cm.es kotukban ritkíthatjuk úgy, hogy legalább 5 cm távolság legyen a barackok között. Ezt a ritkítást mégegyszer is elvégezhetjük. Hagyjuk meg az egészséges barackokat 10 cm távolságban. A permetezést a következők szerint érdemes elvégezni: 1.téli lemosó permetezés.(majd metszés) 2.réz tartalmú (sampion...)rögtön a metszés után, pirosbimbós állapotig. 3.Nem réztartalmú fodrosodás elleni permetezés. 4. Ha levélfodrosodás (husosodás) jelei észlelhetők, megkell ismételni n e m! réztartalmuval. Az őszibarack kálium igényes, csak akkor lesz finom édes, ha azt az érés előtti időben vízben oldható káliummal beöntözzük. Ha van rá mód, algininnal vagy Ökonet Agro-val kétszer permetezni is lehet. Olvassa el a Fórum rovat nem csak szép, finom is írásomat. Jó munkálkodást kívánok.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#10818
Válasz elfogadva
Kedves György! Ez nagyon dícséretes dolog, ezért a magam részéről segítek ebben. 35 éve kertészkedem, ezidő alatt nagyon sok könyvet és netes infót elolvastam. A kialakított kertemről nézze meg a képeket a facebookon Ujhelyy Károly néven, valamint a Kertészkedés másként és kertészkedés holdjárással oldalakon. Szóvak a konkrét őszibarackfa gondozásról: Valamikor régen az volt a trendi a tszekben, hogy rövid termővesszőre merszettek, mert a nagy tábla barackosokon nem tudtak utólagos gyümölcsritkítást végezni. Ezért ezt a módszert kiskertekben el kell felejteni. Az új metszésfajtát gyógymetszésnek nevezték el. Ennek lényege, hogy a katlan (kehely) alakúra kialakított fa koronán az új (előző évi) hajtásokat úgy ritkitjuk, hogy az ujjnyi ( 8mm-nél vastagabb)hajtásokat 30-50 cm állásban meghagyjuk. Ha túl hosszúak, vagy a vége mézgás, akkor a végéből visszacsiphetünk. A metszés idejét március végére hagyhatjuk, amikor már látszik a (rózsaszín) virágbimbó duzzanat, így az egy vesszőn lévő virágmennyiség figyelembe vehető. A megkötött gyümölcsöket 2 cm.es kotukban ritkíthatjuk úgy, hogy legalább 5 cm távolság legyen a barackok között. Ezt a ritkítást mégegyszer is elvégezhetjük. Hagyjuk meg az egészséges barackokat 10 cm távolságban. A permetezést a következők szerint érdemes elvégezni: 1.téli lemosó permetezés.(majd metszés) 2.réz tartalmú (sampion...)rögtön a metszés után, pirosbimbós állapotig. 3.Nem réztartalmú fodrosodás elleni permetezés. 4. Ha levélfodrosodás (husosodás) jelei észlelhetők, megkell ismételni n e m! réztartalmuval. Az őszibarack kálium igényes, csak akkor lesz finom édes, ha azt az érés előtti időben vízben oldható káliummal beöntözzük. Ha van rá mód, algininnal vagy Ökonet Agro-val kétszer permetezni is lehet. Olvassa el a Fórum rovat nem csak szép, finom is írásomat. Jó munkálkodást kívánok.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#10819
Legjobb lenne az ismeretségi körben érdeklődni, hogy van-e őszibarackhoz értő ember, aki meg tudná mutatni a metszést. Környékbeli hasonló gyümölcsös gazdáját is meg lehetne kérdezni. Esetleg kertbarát kör is létezhet.Jobb ötlet híján, szerintem legüdvösebb lenne hirdetés útján keresni egy vállalkozót a munkára, és közben el lehetne lesni az alapokat, szerencsés esetben az illető a munka elméletét is el tudná magyarázni, hogy mit miért csinál.Saját tapasztalatom, hogy az őszibarackmetszést elég nehéz megtanulni annak, akinek sem tapasztalata, sem érzéke nincs hozzá.Tavaly adtam el egy valamivel nagyobb őszibarackost (időhiány miatt), és a kertészetben egyébként jártas új tulajdonost egy fél délelőttön keresztül okítottam, de a végén nem voltam biztos benne, ragadt-e rá egyáltalán valami.Akitől én vettem a gyümölcsöst, az az asszony is megmetszette egyedül az egy hektár szőlőjét, de a barackmetszéshez napszámost keresett.Mindegy, az internet, könyvtári könyvek segítségével meg lehet tanulni az elméletet, a gyakorlatot meg majdcsak megmutatja valaki. Azután 2-3 év alatt bele lehet jönni, ha az ember év közben is figyelgeti a fákat, és látja, hogy melyik megoldása hogy alakult az év során.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
13 évvel ezelőtt
·
#10822
Kedves Gyögy!Amennyiben Győr környékén él, szivesen megmutatom a gyakorlatban. Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tisztelettel:Wagner
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »