1kert.hu - a FELCO specialista

 
  2017. április 26. Szerda
  2 Válasz
  17K Megtekintés
Kedves szakértők

Ford őszibarack fánk egyik ágát, ami a képen előtérben van, valamilyen kártevő megfúrkodta - az ág egyáltalán ki sem hajtott.

Meg lehet valahogy fékezni a jelenséget? Két éve ilyen kezdet után kiment egy másik ugyanilyen barackunk is, pedig a megkárosított ágat észlelés után levágtam, a fát permeteztem, stb.

Előre is köszönöm a tanácsokat!
Till Zoltán
Mellékletek (1)
6 évvel ezelőtt
·
#29735
Csonthéjas gyümölcsfáknál a törzs mézgásodását valamilyen sebzés szokta kiváltani. Elterjedt a kéregmoly , de más rovar kártétele is lehet az elindítója. Mézgásodást okozhat a fa baktériumos fertőzése is (Pseudomonas syringae) vagy gombás fertőzés is. Ha madár csőrével kivágott mélyedéseket lát a törzsön, akkor valamilyen rovar lárvái élnek a kéreg alatt, amit a madarak megtaláltak. A felsorolt lehetőségek közül bármelyik is a kiváltó ok, a fát kigyógyítani nem tudjuk, pusztulásra van ítélve. A fa kivágásánál ügyeljen arra, hogy a fűrészt, metszőollót a munka után feltétlenül fertőtlenítse hipós vízzel, az eszközökre tapadt növényi nedvvel a kórokozók a következő fákra átvihetők, befertőzheti azokat.
6 évvel ezelőtt
·
#29737
Köszönöm a választ! A fűrész fertőtlenítésre nem is gondoltam - a metszőollót mindig szoktam orvosi fertőtlenítőszerrel kezelni. Egyelőre a sérült ágat távolítom csak el, aztán meglátjuk, mire jut maga az egész fa, de sajnos ha tippelnem kellene, én sem sokat adnék neki... De ez akár esély is lehet egy következő, másik fajta fának :-)

Szép napokat!
Till Zoltán
  • Oldal :
  • 1
There are no replies made for this post yet.



Partnerek 
 

1KERT.hu - FELCO metszőolló, ágvágó és fűrész

Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

Senior.hu - Teljes élet 50 felett (szenior magazin)

Villámfordítás Fordítóiroda - Tartalommarketing

Garden-guide.com - Your Daily Green Inspiration

Vissza a tetejére