felco-shop.hu


  Balogh Béla Zöldség

Sütőtök lucerna földön?

  Kiemelt   Megoldott

A kérdésem a következő. Van egy lucerna földem. Vethetek e bele sütőtököt úgy, hogy a lucernát nem szántom ki előbb? A lucernára már nincs szükség, viszont takarná a talajt, amíg a kabakos meg nem nő. Lehet ebből a társításból valamilyen probléma?

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Nem érdemes megpróbálni.A lucerna erős, ellenálló, agresszív növény, nagyon fejlett gyökérrel. Még a szántást is sok tő túléli, ismételt többszöri kapálással lehet csak végleg kiirtani. Év közben kipusztítani rettenetes munka, főleg nagyobb területen.A sütőtökök közötti üres területen persze lehetne kapálgatni, rotálni, de ahol ráfolyik a tök, ott már többet nem lehet hozzányúlni, így alkalma van visszaerősödni, akkor meg elszedi a tök elől a nedvességet. A tök meg ilyen száraz körülmények között el fogja dobálni a kis tököket, ami mégis megmarad, az kicsi marad. Már feltéve, hogy a tök eljut a virágzóképes méretig, amiben nem vagyok biztos.Különben is, a lucerna kizsarolja a talajt, így egyből utána nem várható valami nagy töktermés. Mint minden pillangós, telenyomja a talajt nitrogénnel, de ezen kívül a többi szükséges tápanyagot érdemes istállótrágya beszántásával talajba juttatni.Ha meg lehet oldani a minél mélyebb szántást és a talaj tavaszi elmunkálását, akkor mehet bele a tök (bár nagy termésben nem kell bízni), ha nem lehet szántani tavasszal vagy esetleg a tél folyamán, akkor még egy évig marad a lucerna.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (5)
  • · Balogh Béla · Vissza a tetejére
   Köszönöm a gyors, precíz választ.Az a gond, hogy nincs túl nagy tapasztalatom a gazdálkodásban. Van háromnegyed hektár területünk, csak még nem tudjuk mit tegyünk (lucerna után) bele ami a családi kasszába is besegítene.Ha vannak ötletek nagyon örülnénk neki.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
   Kicsit kisebb területben és lehetőségekben gondolkodtam.Minden attól függ, hogy mekkora a munkaerő-kapacitás, a gépesítés, meg legfőképpen, hogy mit lehet arrafelé eladni.Sütőtök eladására nekem nem lenne ötletem.Ha már tök, akkor le kellene szerződni héj nélküli tökmag termelésére. Ez is attól függ, hogy a magtisztításra lenne-e megfelelő felszedő/tisztítógép, avagy elég családtag/napszámos. Amennyiben semmiképpen nem maradhat a lucerna, akkor tavasszal meg kell szántatni a területet, kombinátorozni vagy egyéb módon eldolgozni a szántást (azon frissen, mert ha netán agyagos a föld, akkor egy hét alatt olyanná válik, hogy kínszenvedés lesz a kapálás).Jobb ötlet híján kukorica vagy napraforgó is mehet bele, ekkora területre már érdemes gépeket fogadni.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Balogh Béla · Vissza a tetejére
   Köszönöm az ötleteket.Utána nézek, hogy ezeknek milyen piacuk lehet.Mi mehetne még lucerna után?
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Wagner Zsolt · Vissza a tetejére
   Nagyon sokminden függ a terület adottságaitól, mind a talaj, mind pedig a klimatikus viszonyoktól. 3/4 hektáron már a gyümölcsös is jó alternativának mutatkozik. Nem túl nagy, ezért kezelhető. Kérdés, hogy mennyi tőke áll rendelkezésre stb. Fel kell mérni az igényeket, hogy mi az ami eladható könnyen. A sütőtököt azért sem preferálnám, mert mit csinálunk vele, ha a nyakunkon marad? Gyümölcsből lekvárt, pálinkát sőt pl pálinkát :-) Természetesen a tökfélék is jó megoldás lehet, ha arra ráépül valamilyen állattartás, hogy a felesleget fel tudjuk használni. Az olajtöknél is valahogy igy van. Sok meló és méginfrastruktúra kérdése. Ez a birtokméret inkább arra való, hogy intenziv, nagy élőmunkerő igényű növényekkel foglalkozzunk, pl fóliás növényekkel, disznövényekkel / az mondjuk macerás adózás szempontjábó is / Akár szamócaültetvény is megvalósitható rajta, ha érés idejében az állandó felügyeletet tdujuk biztositani. Sok meló a torma is, de az utóbbi években elég jól fizetett, igy ebbe nem vágnék bele, mert előbb utóbb túltermelés várható belőle. Gyümölcsösben akár a mandula, dió, sárgabarack. Bármi jó ötlet lehet, ha a piacot rá tudjuk szervezni. Arra viszont ne gondoljunk, hogy ingyen fogja adni a föld és itt nem csak a befektetett munkára gondolok. / tápanyagutánpótlás, növényvédelem stb./Sok sikert az új esztendőben.
   The reply is currently minimized Megmutat
  • · Balogh Béla · Vissza a tetejére
   Köszönöm!Jó lehetőségeket mutattak meg. Meg vizsgáljuk, hogy mit tudnánk megvalósítani.Önöknek is nagyszerű gazdálkodást kívánok!
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »
  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Vissza a tetejére