Hogyan vágjuk vissza a lágyszárú évelőket?

Hogyan vágjuk vissza a lágyszárú évelőket?

Mire az ősz elérkezik, a legtöbb lágyszárú évelő erejét vesztve száradásnak indul. Ekkor jön el az ideje annak, hogy a száraikat szinte a földig visszavágjuk.

Igen sok lágyszárú évelőnek kifejezetten a hasznára válik, ha ősszel visszavágjuk a szárukat. Ezek közül említünk most meg párat, és természetesen arra is kitérünk, hogyan célszerű ezt a gyakori kerti feladatot elvégeznünk.

Az elhalt, száradó szárak kárt tehetnek a növény gyöktörzsében és gyökérzetében, ha az őszi és téli szélviharok megtépázzák azokat, így mindenképpen a növény előnyére válik, ha visszametsszük. A művelet eredményeképpen a kert is sokkal rendezettebb képet fog mutatni: a rendetlen, aszott szártömegek és levelek eltűnnek az ágyásokból.

Lássuk tehát, hogyan érdemes a kertünkbe ültetett lágyszárú évelőket ősszel visszavágnunk:

Az idős virágos szárak visszavágása

Az elhervadt virágok szárral együtt való lemetszése az egyik legegyszerűbb metszéstípus. Mivel ezek a szárak általában üregesek, a lehető legalacsonyabban vágjuk vissza azokat, ferde szögben, hogy a víz ne gyűljön össze és fagyjon meg a szármaradvány belsejében, mivel ez károsíthatja a gyöktörzset. Ha fiatal hajtásokat látunk a növény tövénél, azokkal nem kell foglalkoznunk; a metszetlenül hagyott hajtások a tél folyamán természetes módon elhalnak.

lagyszaru evelok visszavagasa 03

A terjedő gyöktörzsű, rizómás évelők visszavágása

Ősszel a talaj szintjéig metsszük vissza például a nagy völgycsillag és a palástfűfélék szárait. Metszőollóval vágjuk le az elhalt lombozatot, távolítsuk el, majd tisztítsuk meg a növény körül a talajt, hogy így készítsük fel a télre. Valamennyi évelő és díszfűféle esetén hasonlóképpen járjunk el.

lagyszaru evelok visszavagasa 04
K M

Csökkentsük a növénybetegségek kockázatát

A visszavágás és a lemetszett lomb és szárak eltakarítása nagyban segít megelőzni a különböző gombás betegségek megjelenését. A betegségek kórokozói ugyanis rendszerint áttelelnek az elszáradt, rothadó növényi részekben, ráadásul a meztelencsigák és egyéb kártevők is megbújhatnak bennük.

lagyszaru evelok visszavagasa 02

Legyünk azonban körültekintőek: hagyjuk meg az olyan növények virágfejét, amelyek magjai télen a madarak eledeléül szolgálhatnak. Ilyen például az egyébként gyógyhatású kasvirág (Echinacea) is.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?