
Kérdés-Válasz Zöldség
Tisztelt Bálint Gazda!
Sajnálatos módon az őszi fokhagymám felbőrösödött, nem tudom, hogy mi az oka.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14395
Válasz elfogadva
A kérdező biztos megsértődött, nem válaszol, ezért így TIT-alapon, egy kis néprajzi betoldás:Az ország egyes részein (amennyire én tudom, az Alföld keleti és déli részein) a hagyma magszárát bördőnek nevezik, ha a hagyma felmagvasodik, akkor mondják, hogy felbördősödik. (Egy fórumon írta nekem valaki tavaly.)Felénk az Észak-Alföldön a magszárat gordónak hívják, és a hagyma kigordósodik.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14384
Kimaradt a d betűPontosan fokhagymám felbőrdősödöttHa pontosan el olvasta a címet akkor rájöhetett volna egy kis jó indulattal, hogy miről is van szó!Látom, hogy igazi kertész!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14385
Tavaly nem volt ilyen probléma ezzel a fajtával?Azaz, nem így kell neki csinálni?
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
ezek szerint nem vagyok igazi kertész! mert én még életemben nem halottam ezt a szót Pontosan fokhagymám felbőrdősödöttsoha de soha azt sem tudom mit jelent, gondoltam lefordítja érthető nyelvre, pedig van őszi fokhagymám igaz nem sok hanem rengeteg :-) gondoltam kiokosítom magam de megnyugodtam ezek után :-) https://www.google.hu/#gs_rn=15&gs_ri=psy-ab&tok=XiHJo0-gxlbPyGwHbI2E3g&suggest=p&cp=14&gs_id=4&xhr=t&q=felb%C5%91rd%C5%91s%C3%B6d%C3%B6tt&es_nrs=true&pf=p&output=search&sclient=psy-ab&rlz=1C2GGGE_huHU398&oq=felb%C5%91rd%C5%91s%C3%B6d%C3%B6tt&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.47380653,d.bGE&fp=95c20ddf5ec95edb&biw=1280&bih=685pedig mindent elolvastam Rideg Sándortól :-)
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14391
Én sem hallottam soha ezt a kifejezést. Sem felbördősödik, sem felbördősödött formában.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14395
Válasz elfogadva
A kérdező biztos megsértődött, nem válaszol, ezért így TIT-alapon, egy kis néprajzi betoldás:Az ország egyes részein (amennyire én tudom, az Alföld keleti és déli részein) a hagyma magszárát bördőnek nevezik, ha a hagyma felmagvasodik, akkor mondják, hogy felbördősödik. (Egy fórumon írta nekem valaki tavaly.)Felénk az Észak-Alföldön a magszárat gordónak hívják, és a hagyma kigordósodik.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14413
Tisztelt Gyöngyössy!Teljes mértékben ez így van,a hagyma magszárát bördőnek nevezik, vagy felmagzik.Ez a fokhagyma ismerőseim szerint: Kínai fokhagyma, mert a fiatal magszárát kínai ételekhez használják, összeaprítva, illetve párolva díszítésre, ami meg is ehető.A terméket egy piacon vettem mert nagyon tetszetős volt a nagyságából adódóan és ősszel elraktam.Készátverés áldozata lettem!
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
11 évvel ezelőtt
·
#14419
Felénk csak az egyéb növényekre (pl. sárgarépa) mondják, hogy felmagzik, a hagymára a szakkifejezést alkalmazzák, hogy kigordósodik. :)Vannak ilyen fokhagymák, amiknek ez a hivatalos formájuk, hogy felmagzanak, tehát ez nem hiba, hanem ezek így szokták.Ha nem kell szaporítóanyag, akkor - ahogy a vöröshagymánál - a magszárat ki kell törni kicsi korban, egyből amint megjelenik.
Ehhez a bejegyzéshez még nem érkezett megjegyzés
- Oldal :
- 1
There are no replies made for this post yet.
Kérjük, jelentkezz be, hogy válaszolhass
A válasz elküldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be az űrlap segítségével, vagy regisztrálj egy fiókot, ha új vagy itt. Regisztráció »