Miért és hogyan metsszük a fűszernövényeket?

Miért és hogyan metsszük a fűszernövényeket?

Hasznos tudnivalók a témában!

Alábbi útmutatónkból kiderül, miért és hogyan érdemes a fűszernövényeinket visszavágnunk. A beavatkozással az adott növényt további lombosodásra serkentjük, életerős, egészséges, nem utolsósorban pedig intenzív aromájú lesz.

Ahhoz, hogy fűszerkertünk növényei megfelelően fejlődjenek, gondoskodásra van szükségük. Ebbe egyebek mellett a metszés is beletartozik. Fektessünk rá kiemelt hangsúlyt, mivel ennek a műveletnek az elhanyagolása nemkívánatos következményekkel járhat. Ilyen, amikor hiába várunk további, learatható leveles hajtások kifejlődésére.

Miért kell a fűszernövényeket metszeni?

 • A fűszerkert bőséges betakarítani valót kínál, ha rutinszerűen metsszük a növényeit.
 • A metszés elősegíti a bokrosodást és az új hajtások megjelenését, továbbá megelőzi a virágzást és a felmagzást.
 • A metszés által a növény kompakt méretű marad, megőrzi esztétikus formáját. Ezenkívül a metszés elősegíti a jó légáramlást, valamint helyet szabadíthatunk fel általa a többi fűszernövény számára.
 • Folyamatos utánpótlásunk lesz friss fűszernövényekből, amelyek egy részét későbbi felhasználásra el is tehetjük.
 • A levágott hajtásokat dugványként szaporításra is felhasználhatjuk.

fuszernovenyek metszese 05

A fűszernövények és a metszés típusai

Bár igaz, hogy a fűszernövények metszése számos előnnyel jár, a túlzott metszés azonban már káros lehet. A túlzott mértékű visszavágás miatt a növény már soha nem fog tudni teljesen regenerálódni, megújulni. A legjobb ezért, ha egyszerre legfeljebb a növény lombjának egyharmadát nyisszantjuk le.

Az, hogy gyenge vagy erős metszést kell-e alkalmaznunk, attól függ, milyen fajta fűszernövényről van szó. E tekintetben kétféle fűszernövényről és metszési technikáról beszélhetünk.

A lágyszárú fűszernövények metszése

A bazsalikom, sztívia, oregánó, koriander, metélőhagyma, citromfű, menta stb. lágyszárú fűszernövények, amelyek fás szárat nem fejlesztenek. Van köztük olyan, amelyik kevés eséllyel élne túl nálunk egy-egy keményebb telet, csak tavasszal és nyáron képes erőteljes növekedésre. Ezeket tehát ebből a szempontból gyakorlatilag egynyári növénynek tekinthetjük. Számukra a gyenge metszés az ideális. Az erős visszanyírásukat kerüljük; főleg a lomb tetejéből nyírjunk levelet, az oldalakat hagyjuk ki. Két gyenge metszés között ezeknek a fűszernövényeknek a lombja szépen visszanő, megújul.

 • Egyszerűen csípjük le a zsenge leveles hajtást közvetlenül az egyik levélhónalj felett. Ezzel a művelettel egyúttal a csúcsrügyet is eltávolítjuk és elősegítjük az oldalhajtások kifejlődését. Azaz a növényt elágazásra késztetjük, sűrűbb, bokrosabb lesz, több szárat fejleszt.
 • Ennél erősebb visszacsípés is lehetséges, de ez esetben is tartsuk szem előtt, hogy ennek helye mindig egy-egy levélhónalj felett legyen; ne csúfítsuk el a növényt a tetején meghagyott kopasz szárvégekkel.
 • Ez a fajta visszanyírás bármikor lehetséges, amikor a konyhában éppen szükségünk van valamennyire egyik vagy másik fűszernövényből.
 • Arra vigyázzunk, hogy ne vigyük túlzásba a visszavágást; hagyjuk, hogy a fűszernövényeink továbbra is kiegyensúlyozottan tudjanak fejlődni.
 • Végezetül, a megjelenésükkel egy időben távolítsuk el a virágbimbókat, hogy a növény az energiáját a lombfejlesztésre tudja összpontosítani.

fuszernovenyek metszese 04

Örökzöld fűszernövények

A rozmaring, levendula, kakukkfű, babér és zsálya azok közé a fűszernövények közé tartoznak, amelyek akár a mi törődő gondoskodásunk nélkül is erőteljes fejlődést produkálnak. Valamennyien erős visszametszést igényelnek. Más szóval, az örökzöld vagy félörökzöld, illetve évelő fűszernövények lombját nagy mértékben célszerű visszavágnunk.

fuszernovenyek metszese 03

A visszametszés ideális ideje

A fűszernövényeket a vegetációs időszak elejére a legjobb visszametszeni, amikor erőteljes növekedésnek indulnak. Várjunk, amíg megjelennek a fiatal, új hajtások, majd az első zsenge levelek.

Az évelő fűszernövények metszés nélkül is elvannak, de alakjuk és méretük szabályozásához, valamint azért, hogy lombjuk időről időre megújuljon és intenzív aromájú legyen, szükség van a metszésükre.

 • Távolítsuk el az összes elszáradt, sérült, beteg, illetve keresztbe nőtt fás szárat. Ennyi metszés egy egészséges növény esetén pont elég is.
 • Ha azonban a fűszernövényünk túlnőtt, csúnyán felnyurgult, egyharmad részt vágjuk vissza.
 • Ne metsszük vissza ezeket a fűszernövényeket a nyugalmi állapotuk alatt, illetve a vegetációs időszak végén sem. Ezzel ugyanis új hajtások fejlesztésére serkentjük, miközben a növény épp ennek ellenkezőjére készül, álomba kíván szenderülni.
 • Az évi egyszeri metszés tökéletesen elegendő számukra. Elvirágzás után még egy gyenge metszés belefér.

A fiatal növények visszacsípése

Függetlenül attól, hogy milyen fajta fűszernövényről van szó, a fiatal egyedek visszacsípésével már a kezdetektől megelőzhetjük a felnyurgulást, a növény pedig bokrosabbá, formásabbá válik. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy a hajtáscsúcsokat az első pár levéllel sorban lecsípjük.

A hajtáscsúcsokat akkor csípjük vissza, amikor a növény elérte a 10-12 cm-es magasságot, valamint már kifejlődött néhány valódi levélpárja.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR