felco shop banner ingyenes szallitas


  Stephani Mihály Zöldség

Hogyan kell?

  Kiemelt   Megoldott

Tiszteletem, Paradicsom palántát nevelnék, de kezdőként fogalmam sincs, h. hogyan kell kezdenem... annyit tudok, h., műanyagpoharaim vannak, amelybe földet teszek, majd abba ültetem a magokat. Poharanként hány magot, milyen földbe, homokkal kell-e keverni, a poharak alját ki kell lyuggatni, egyszóval mi az eljárás? Sokat kerestem a fórumon, meg a kérdések közt a választ erre a kérdésre, de nem találtam, ezért kérdeztem meg. Köszönöm az esetleges válaszokat..

 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Pedig ez minden évben leíródik párszor, az elmúlt hetekben is kérdezték már.Gyakorlatilag bármilyen föld lehet, legjobb a laza virágföld, netán keverve némi kerti földdel, amit esetleg sütőben lehet csíramentesíteni, vagy homokkal, vagy lehet kapni direkt palántaföldet is, bár ezek általában nem túl jó minőségűek.Mindenki másra esküszik, pár szál palánta esetén megteszi valami jobb virágföld minden egyéb nélkül.Egy tejfeles pohárban maximum 1 szál paradicsomot lehet felnevelni, ám azt se túl nagy méretig, jobb lenne legalább 2 dl, vagy 2,5. De megoldható azért a tejfeles mérettel.A pohár alját 1-2 helyen ki kell lyukasztani.Egy pohárba 2 szem mag kell, vagy ha ingyen van (saját gyűjtés), akkor mehet 3, majd ki kell dobni a felesleget, amikor megjelennek a sziklevelek utáni levelek is. Vagy kihúzva át lehet ültetni ezeket másik pohárba. (Ezért nem közvetlenül egymás mellé kell tenni a magokat.)A magok kb. 2 cm mélyre kerüljenek.Utána Dithane-nal vagy egyéb palántadőlés elleni szerrel kevert vízzel kell beöntözni, és várni, hogy kikeljen. Amikor a föld teteje kiszáradt (ami kb. a kelés idején fog megtörténni), akkortól a locsolás mindig alulról felszívatva történjen, a talaj teteje lehetőleg soha ne legyen nagyon vizes, inkább száraz, az említett palántadőlés nevű gyakori betegség miatt.Amikor megfelelő lesz kint az idő, akkortól egyre több időre ki kell vinni, fokozatosan szoktatni a naphoz. Figyelve arra, hogy ne égjenek meg az első napokban a levelek.Nálam a palánták a szobában vannak kelésig, akkor kerülnek a fűtetlen üveges teraszra. Ehhez úgy időzítek, hogy március 10-én vetem el a magokat. (Bár idén talán egy héttel előbb is lehet.)
  The reply is currently minimized Megmutat
 • Válaszok (1)
  • · Stephani Mihály · Vissza a tetejére
   Köszönöm a türelmét tisztelt Gyöngyössy, és a választ. Jól jön minden tanács. Soha nem foglalkoztam ilyesmivel, és nem értek hozzá. (a kertészethez)
   The reply is currently minimized Megmutat

  Lépj be a válaszadáshoz.

  Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


  Itt regisztrálj »

  Partnerek
   

  FELCO-SHOP.HU - metszőolló, ágvágó és fűrész kertészeknek

  Balintgazda.hu - Bálint gazda kertről, növényekről

  Senior.hu - Teljes élet 50 felett

  Garden-guide.com - Gardenig tips for beginners

  Vissza a tetejére