metszes banner

Kérdés-Válasz Zöldség


  Manndula Növényvédelem

Mi ez a rovar?

  Kiemelt   Megoldott

Ez a rovar, egy pillanat alatt lelepte a cseresznyefánkat. Egyik nap még semmi, kissé éretlen cseresznye, másnap pedig tele volt a fa. Rengeteg lett rajta, szinte minden szemen 2-3 darab is volt, és eszi a gyümölcsöt! Láttam eperfán is. Lehet-e valahogyan védekezni ellene, vagy ez idén leeszi az összes gyümölcsöt (barack, szilva...), ami még ezután fog teremni? Köszönöm a válaszokat!
Csatolmányok:

Válaszok (6)
 • · M Ágnes · Vissza a tetejére
  Éppen most tettem fel én is ezt a kérdést, nem olvassam végig sajnos a korábbi kérdéseket. Azt már kiderítettem, hogy ezek a feketevégű lágybogarak, de azok elvileg nem esznek gyümölcsöket, inkább virágos réteken fordulnak elő és kártékony rovarokat esznek. De sajnos a mi gyümölcsfáinkat is ellepték, bár nálunk még legyek is vannak rajta...Remélem mielőbb választ kapunk!
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Az a baj, hogy ezekre nem tesztelik a rovarölőszereket. Tehát lehet, hogy a 3 napos Karate jó lenne, csak nem tudja senki...Esetleg ha még nem túl érett a gyümölcs, akkor ki lehet próbálni.Hosszú ÉVI-jű szerrel nem érdemes próbálkozni ugye, mert ami éretlen, arra nem mennek rá, ami meg érett, azt nem lehet már szórni.A Mospilan pl. valószínűleg levinné, mert az elég általános, azt esetleg meg lehet csinálni, hogy a szüret végén hagyni a fán valamennyi gyümölcsöt, és ha még mindig olyan sok rajtuk a bogár, akkor leszórni őket, ne menjenek át másik, később érő fára.Csak sajnos ahonnan a mostaniak jöttek, onnan biztos tudnak újabbak is jönni, tehát ezeket legyilkolni felesleges.Milyen a rágásuk? Nem ilyen esetleg?http://www.balintgazda.hu/kerdesek/gyumolcs/6366-cseresznye-hejserules.html
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Lakosné Molnár Erzsébet · Vissza a tetejére
  Kedves Bálint gazda! A mi fánkat is meglepték, először azt hittem, hogy darazsak rágják, mert azt is láttam párat . De rámentek az őszibarackra is és most szaporodnak, meglepték a paradicsomot és a krumplileveleket is, egy -egy növényt,mert a kis őszibarackfán már nem fértek el. Van esetleg bio permetezőszer ellenük?Előre is köszönöm a választ.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Manndula · Vissza a tetejére
  Úgy látom nem csak nekünk okoznak gondot ezek a bogarak!Kedves Gyöngyössy!Megnéztem a permetszert amit ajánlott, meg is fogjuk próbálni, hátha valami csoda folytán nem lesz utánpótlás! :) Néztem a linket, nem olyan a rágásuk, ezek egész mélyre lerágnak a gyümölcsbe!Kedves Erzsébet!Nekünk még más fára nem mentek át, csak a zöldbabon vannak, mert az a cseresznyefánk alatt van, de azt nem bántják. A bio permet engem is érdekelne!
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Gyöngyössy · Vissza a tetejére
  Köszönöm a választ.Azért érdeklődtem, mert nálam is volt a Germersdorfin elég sok ilyen 6-os formájú rágás, de semmilyen rovart nem láttam a fán.
  The reply is currently minimized Megmutat
 • · Manndula · Vissza a tetejére
  Helyzetjelentés! A permetezés elmaradt, mert vagy esett az eső, vagy fújt a szél, ha meg épp volt valami kis jó idő, akkor meg nem értünk rá! DE! A bogarak eltűntek, más gyümölcsfákra már nem mentek át! :) Örülök, hogy nem kellett permetezni.
  The reply is currently minimized Megmutat

Lépj be a válaszadáshoz.

Be kell lépned a válaszadáshoz, vagy regisztrálj, ha elõször vagy itt.


Itt regisztrálj »

Vissza a tetejére