Most metsszük a kúszónövények királynőjét, a klemátiszt!

Most metsszük a kúszónövények királynőjét, a klemátiszt!

Buja virágözön kerítésen, támasztékon, pergolán.

A kúszónövények igen látványos elemei a kertnek: szépen mutat, ahogyan befutják a támasztékot, a kerítést. A népszerű klemátisz ráadásul nem csak leveleivel, de virágaival is díszít, amelyek a legváltozatosabb színekben nyílnak, a fehértől a rózsaszínen át a bordóig, liláig. Hosszú virágzási ideje miatt (amire még metszéssel is rásegíthetünk) akár két hónapig is gyönyörködhetünk a növényben!

klematisz kiralyno 02

A romantikus, bensőséges hangulatot teremtő klemátisz (vagy más néven iszalag) valójában számos fajt és fajtát foglal magába, legtöbbször a kerti hibridekkel találkozhatunk.

Fontos tudni, hogy a klemátisz a levélnyelével kúszik, ezért ha házfalra szeretnénk futtatni, akkor mindenképpen vékony támasztékot igényel. A kertben felállított tartókon, pergolákon, de a kerítésen is gyorsan kúszik 2-4 méter magasra. Egyes fajták már májusban hozzák a virágokat, és egészen őszig virágozhatnak.

klematisz kiralyno 03

Talajban nem válogat, de kedveli a meleg, napsütötte területeket, és a mélyrétegű, humuszos talajokat. Földközeli szára érzékeny a közvetlen, erős napsütésre, a töve inkább az árnyékot szereti, ezért érdemes alacsony növésű dús lombozatú növényekkel társítani, vagy mulccsal, fenyőkéreggel takarni. Bár van köztük télálló fajta is, nálunk érdemes a tövét télen vagy betakarni vagy visszavágni, kb. 30-50 cm nagyságúra, a dézsában tartott klemátiszt pedig védett, hűvös helyen átteleltetni.

klematisz kiralyno 04

Amire még figyelnünk kell, az az, hogy a növény rosszul tolerálja a szárazságot. Rendszeresen öntöznünk kell, a földjét állandóan nedvesen kell tartani, de nem viseli el a túlöntözést sem.

Metszéssel kordában tarthatjuk, a tavaszi metszés után lassabban növekszik. A rendszeres metszéssel segítjük az ágrendszer fejlődését, és az elöregedett/fiatal hajtások egyensúlyának megtartását, és meghosszabbíthatjuk a virágzási időt is.

klematisz kiralyno 05

A középkorai, júniustól-szeptemberig virágozó fajták (a legtöbb kerti hibrid ide tartozik) ugyan metszés nélkül is jól fejlődnek, de a tökéletes formához, hosszabb virágzáshoz ajánlott metszeni őket. Az ágak egy részét 15-20 cm hosszúra, egészséges szemig várjuk vissza, a másik részüket kb. 45 cm hosszúságúra. Az erősebben visszavágott hajtásokon néhány héttel később fejlődnek ki a virágok, így tovább gyönyörködhetünk bennük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR