Elöregedett a rozmaringbokrod? Metszéssel megfiatalíthatod!

Elöregedett a rozmaringbokrod? Metszéssel megfiatalíthatod!

Ezt tehetjük, ha a rozmaring megöregedett és túlburjánzott.

Ha megfelelőek a termesztési viszonyok a kertben, a rozmaring szépen fejlődik. Ha nincs, ami határt szabjon a növekedésének, idővel a 150-170 cm-es magasságot is elérheti.

Ez a nálunk is igen népszerű örökzöld félcserje azonban nem csupán felfelé nő, de oldalirányban is szívesen terjeszkedik. A töve körül új hajtások törnek elő a földből, illetve a földig lehajló alsó ágai is könnyen kigyökeresednek. Így a növény egyre terebélyesebb lesz, és a szomszédos növények életteréből is meghódít magának nem keveset.

Ilyen esetben, amikor a rozmaringunk már szinte irányíthatatlan módon elburjánzott, a legjobb, amit tehetünk, ha hathatós beavatkozásra szánjuk rá magunkat. Nevezetesen, igen jól jöhet ilyenkor a rozmaring ífjító metszése.

rozmaring ifjito metszese 02

Milyen erősen vághatjuk vissza a rozmaringot?

A kertészek néha vonakodnak attól, hogy a rozmaringbokrot drasztikus mértékben megmetsszék, mivel néhány hasonló, szintén fás szárú fűszernövény nem képes a megújulásra egy erős metszést követően. A kifejlett rozmaring azonban elviseli az ilyen beavatkozást, még akkor is, ha az a fás részeit érinti.

A kisebb alakító metszéseket, illetve a fiatal, leveles hajtásvégek betakarítását gyakorlatilag az év bármely szakában elvégezhetjük, a nagymértékű visszametszést azonban célszerű a tél végén, a növény aktív vegetációs időszakán kívül elvégeznünk. A metszéssel várjuk meg, amíg az idő enyhül, és már nem fenyeget kemény fagy. A tél végi metszést követően a növény tavasszal visszanő, és szebb lesz, mint valaha. De lássuk részletesebben is, hogyan tudjuk megifjítani a rozmaringbokrot!

rozmaring ifjito metszese 03

A rozmaring megifjítása

Az első lépés a rozmaring megfiatalítása során annak eldöntése, hogy tulajdonképpen milyen magas bokrot szeretnénk. A növényt a kívánt méret mintegy felére vágjuk vissza, így tavasz végére ki fogja tölteni a neki szánt teret. A nyári hónapok során enyhe metszéssel és rendszeres betakarítással tudjuk a növény növekedését kordában tartani.

Elképzelhető, hogy a kifejlett, idősebb növény vastagabb, fás szárainak elmetszéséhez egy egyszerű metszőolló már nem lesz elég. Ha nehézséget okoz elbánni  a kemény ágakkal, használjunk hosszú nyelű ágvágó ollót, amely – kialakításának köszönhetően – nagyban megkönnyíti a munkát. Az új hajtások megjelenése után a további metszést már metszőollóval is gond nélkül el tudjuk végezni.

A lenyesett ágakat ne dobjuk egyszerűen a komposzthalomra. A legerősebb, legegészségesebb hajtásokat gyökereztessük ki és neveljünk belőlük új növényt. A leveleitől megfosztott ágakat megszáríthatjuk, az egyenes daraboktól például kiváló nyársbotot készíthetünk.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR