11 fűszernövény, amelyből adventi díszt készítek

11 fűszernövény, amelyből adventi díszt készítek

Megmutatom, hogyan készítettem illatos ünnepi díszeket a 11 fűszer- és gyógynövény némelyikének felhasználásával. Praktikák következnek!

A fűszer- és gyógynövények már évszázadokkal ezelőtt fontos szerepet játszottak a különböző vallási szertartások és ceremóniák során. Az idő múlásával közülük egyesek az ünnepekkel szorosan összefonódó, szimbolikus jelentőségre tettek szert, élő kapocsként összekötve a jelent a régmúlttal. A kakukkfű, a zsálya, a levendula és sok más közkedvelt fűszernövény, amely a legtöbb hobbikertész fűszerkertjében megtalálható, a kétezer évvel ezelőtt termesztett ugyanazon növény "sarja".

Tizenegy adventi fűszer- és gyógynövény

Áttanulmányoztuk a fűszer- és gyógynövények kapcsolatát az adventtel, és találtunk is rögtön tizenegyet, amelyek a néphit szerint összefüggésbe hozhatók a karácsonyi ünnepkörrel. Ezek a következők:

koszoru fuszernovenyes- galaj (Galium verum)
- puszpáng (Buxus spp.)
- orvosi pemetefű (Marrubium vulgare)
- boróka (Juniperus communis)
- levendula (Lavandula spp.)
- menta (Mentha spp.)
- gránátalma (Punica granatum)
- rozmaring (Rosmarinus officinalis)
- kerti ruta (Ruta graveolens)
- zsálya (Salvia officinalis)
- kakukkfű (Thymus vulgaris)

Ha nem is mindből van a kertünkben, használhatunk hozzájuk küllemben hasonló növényeket is.

Élvezzük az illatukat, a látványukat és az általuk keltett meghitt hangulatot, amikor az ünnepi dekoráció - asztal- vagy ajtódísz, vagy éppen adventi koszorú - részévé válnak. A koszorú alapja lehet például szőlővenyige, erre kötözzük fel a kiválasztott illatos növényeket.

Koszorú rozmaringból

Alapanyagok az adventi díszhez

Ha örökzöldet használunk az ünnepi dekorációhoz, reggel metsszük le az ágakat, és vízzel kissé megpermetezve azonnal tegyük egy műanyag zacskóba. A tasakot három napig tegyük félre egy hűvös helyre, mielőtt az ágakat felhasználjuk. Ezzel a módszerrel rugalmas, hajlékony alapanyaghoz jutunk a dísz elkészítéséhez, amely hetekig megőrzi eredeti szépségét és frissességét.

A fűszer-, illetve gyógynövényekből is reggel szedjünk, és tegyük vízzel pár cm magasságig megtöltött vízbe. Állítsuk az edényt hűvös helyre két-három napra, mielőtt az ágak otthonunk ünnepi díszévé válnak.

 

Koszorú-témában korábban:

Hogyan készítek örökzöld ágakból ünnepi díszeket? >>

Venyige kopogtasson az őszi ajtódon >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR