Készíts 'szép álmokat' hozó gyógynövényes párnát

Készíts 'szép álmokat' hozó gyógynövényes párnát

Megmutatjuk, hogyan készítsd el a saját gyógynövényes herbapárnád. Ötletek a megvarráshoz és a bele való gyógynövényekhez.

Hogy milyen alvásra vágyunk? Van, aki nyugtató, pihentető, mély alvásra, és van, aki izgalmas kalandokkal, románccal fűszerezett álmokkal teli éjszakára. Nos, megkaphatjuk mindkettőt! Az egyszerűen elkészíthető, apró párnákba rejtett aromás fűszernövények segítenek a békés alvásban, de elősegíthetik az élénk, valóságszerű álmokat és az azokra való visszaemlékezést is.

herbaparna 04

A hagyomány, miszerint az emberek illatos gyógynövényeket rejtenek a párnájuk alá, évszázadokra nyúlik vissza. A praktika eredeti célja az volt, hogy oltalmat nyújtson az ördögi rémálmok ellen, bepillantást engedjen a jövőbe, elősegítse a szép álmokat, illetve, hogy szerelmet hozzon az illető életébe. A használat okától függetlenül a herbapárnák jótékony hatásúak felnőttekre, gyermekekre és házi kedvencekre nézve egyaránt.

A herbapárna elkészítéséhez mindenekelőtt válasszunk egy megfelelő nagyságú, lehetőleg pamutból vagy más természetes anyagból készült textíliát. Ez tökéletes alkalom arra, hogy a maradék anyagokat – régi párnahuzatokat, kendőket, sálakat – felhasználjuk. A kimosott és megszárított anyagból szabjunk ki egy tetszés szerinti formát. A négyzet és a téglalap a legegyszerűbb, de a gyakorlott, ügyes kezű párnakészítők akár állatfigurás vagy egyéb mókás alakú párnát is készíthetnek a gyerekek örömére.

herbaparna 05

Következő lépésként keverjünk össze többféle, a mély alvást elősegítő vagy éppen álomhozó növényt – az alábbi felsorolás segít ebben. Természetesen megalkothatjuk a saját, egyedi keverékünket is olyan illatos gyógynövényekből, amelyek különösen kedvesek a számunkra, amelyeket kifejezetten nyugtatónak, pihentetőnek találunk, illetve amelyekhez nosztalgikus, kellemes emlékek kötnek.

A párna két oldalát fordítsuk a színével egymás felé és a szélük mentén varrjuk, öltsük össze, ügyelve arra, hogy az egyik oldalon hagyjunk egy pár centiméteres rést. A varrás befejeztével fordítsuk ki a párnát, hogy az anyag visszája kerüljön belülre, majd töltsük meg a növénykeverékkel. Ezt követően a bevarratlan rést is öltsük össze.

herbaparna 07

Jó hír, hogy varrás nélkül is készíthetünk párnát: egy gyógynövényekkel megtömött pamut, vászon vagy muszlin tasakot vagy akár egy szövetdarabot kössünk el jó szorosan szalaggal vagy zsineggel. Az elalvást elősegítő vagy álomhozó párnácskákat tehetjük a párnánkba, a párnánk alá vagy mellé, ahol azok egész éjjel finom illatot bocsátanak ki magukból.

herbaparna 01

Alvópárnák

Az alvópárnák kiválóak minden korosztály számára, és főként azoknak, akik nehezen alszanak el. Következzen néhány nagyszerű növény, amelyek bármilyen kombinációban felhasználva elősegítik a mély alvást:

Macskamenta: pihentet, elősegíti a mély alvást
Kamilla: nyugtat, pihentet, a néphit szerint távol tartja a rossz álmokat
Komló: pihentet, lelki békét teremt
Levendula: nyugtat, pihentet, csillapítja a fejfájást
Citromfű: enyhíti a stresszt, szorongást, idegességet, álmatlanságot, csillapítja a fejfájást
Rózsaszirom: meghitt, szeretetteljes hangulatot teremt
Rozmaring: a hagyomány szerint elősegíti a mély alvást és távol tartja a rossz álmokat
Majoránna: csillapítja a belső nyugtalanságot és idegességet

herbaparna 03

Álompárnák

Az álompárnák azok számára ideálisak, akik élénk álmokkal átszőtt éjszakát szeretnének, és ébredés után szeretnének is emlékezni arra, mit álmodtak. Az álomhozó illatpárna elkészítéséhez keverjünk össze az alábbi növényekből egy tetszés szerinti elegyet:

Macskamenta: pihentet, elősegíti a mély alvást
Kamilla: nyugtat, pihentet, a néphit szerint távol tartja a rossz álmokat
Szegfűszeg: meghitt, egzotikus tartalmú, hangulatú álmokat hoz; párnánként elég belőle 2-4 darab
Komló: pihentet, lelki békét teremt
Levendula: nyugtat, pihentet, csillapítja a fejfájást
Citromverbéna: felemelő érzést kelt, "könnyedséget" ad a keverékeknek
Fekete üröm: nagyban elősegíti a tudatos álmodást és segít visszaemlékezni az álmokra
Borsmenta és fodormenta: fokozza az álmok valóságszerűségét
Rózsaszirom: meghitt, szeretetteljes hangulatot teremt, romantikus töltetű álmokat hoz
Rozmaring: a hagyomány szerint elősegíti a mély alvást és távol tartja a rossz álmokat

herbaparna 06

Herbapárnák házi kedvenceknek

Igen, szőrmók kedvencünknek is lehet saját kispárnája! Nem csak az illat fogja elvarázsolni az állat érzékeit, de az alábbiak közül számos növény természetes bolhariasztóként is hat.

Macskák számára: macskamenta, kamilla, csombormenta, orvosi macskagyökér – valamennyi növény illatát kedvelik a macskák, emellett segítenek távol tartani a bolhákat is.

herbaparna 08

Kutyák számára: eukaliptusz, levendula, csombormenta, rozmaring, kakukkfű, üröm – a kutyák kedvelik ezeknek a növényeknek az aromás illatát, valamint segítenek távol tartani a bolhákat is.

Szép álmokat mindenkinek! :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR