Dobj össze illatosítót citrusból, rozmaringból, vaníliából

Dobj össze illatosítót citrusból, rozmaringból, vaníliából

Néhány gyors mozdulat és máris saját készítésű illatfelhőt varázsolhatsz otthonodba. Akinek száraz levegőjű lakása van, imádni fogja a párologtatóval kombinált megoldást!

Fűtési szezonban sokan szenvedünk a túl száraz levegőjű lakásokban. Ilyenkor előkerülnek a párologtató edények, amelyeket vízzel feltöltve a fűtőtestek tetejére helyezünk vagy oldalára függesztünk.

Megfelelő páratartalom mellett bőrünk, szánk nem szárad ki, megelőzhetjük a szemviszketést, valamint az olyan kellemetlen tüneteket, mint a kaparó torok és az időnként ennek kísérőjeként fellépő fojtó köhögés.

A párologtató hatását fokozhatjuk, ha a vízbe természetes, növényi illatanyagokat teszünk. Így - amellett, hogy biztosítjuk az ideális páratartalmat - mesterséges légfrissítők nélkül illatossá is tehetjük a lakást. A keverék egyrészt párásítja a levegőt, másrészt kellemes, természetesen parfümös illatot áraszt.

Hozzávalók:

- grapefruithéj
- narancshéj
- rozmaringág
- vaníliarúd

Elkészítés:

A grapefruitról és a narancsról éles késsel lehámozunk néhány héjdarabot.

Hámozás

Levágunk 1-2 db 8-10 cm-es rozmaringágacskát. A vaníliarúdból levágjuk kb. a negyedét és függőlegesen széthasítjuk, hogy a belsejében rejlő illatanyagok felszabaduljanak.

Rozmaring

Az alapanyagok mennyiségén és arányán egyéni ízlés szerint változtathatunk. A hozzávalókat a párologtató edénybe tesszük és felöntjük vízzel.

Felöntjük vízzel

Csupán arra kell ügyelnünk, hogy a párologtatás során mindig legyen elég víz az edényben.

Pótoljuk a vizet

A párolgó víz lassan megsötétedik a citrushéj és a vanília hatására. Fakanállal vagy faspatulával időnként keverjük meg, hogy semmi ne ragadjon az edény aljára. Kísérletezhetünk más alapanyagok kombinációjával is: a citromhéj és a borókabogyó keveréke hasonlóan kellemes illatú légfrissítőt eredményez.

A kályhán illatosít

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR