20 inspiráció a kerti pihenőhelyhez

20 inspiráció a kerti pihenőhelyhez

Ha nem tudsz nyugodtan pihenni a kertben, akkor az alábbi tippek közül meríts ötleteket és teremtsd meg a saját nyugalmad.

Az alábbi hasznos tippek segítségével stílusos, elegáns és nem utolsósorban hangulatos pihenőhelyet, meghitt rejteket alakíthatunk ki magunknak és családunknak a kertben.

Válasszunk megfelelő helyet

1. Egy, a különböző zajforrásoktól és forgalomtól távol eső, csendes sarok ideális a kikapcsolódásra, lazításra. Helyezzünk ki egy egyszerű kis kávézó asztalt és pár széket, hogy pihenni tudjunk és élvezhessünk egy-két késő délutáni frissítő italt. Egy-két virágzó cserepes növény üde színfoltot alkothat. Praktikus, ha kéznél van pár szál gyertya is arra az esetre, ha a "happy hour" az estébe nyúlna.

2. A nyári hónapokban válasszunk árnyékos, déli fekvésű, az uralkodó széliránytól védett helyet, például egy árnyat adó fa alatt. Télen a bútorokat átköltöztethetjük egy napos, északi fekvésű helyre.

3. Olyan helyet válasszunk, amelynek a felületén kellemes akár mezítláb is járnunk. Ilyen például a gondozott gyep, amelyet ideális esetben illatos virágok szegélyeznek.

4. A zöld lomboktól, levelektől egy-egy szelíd kis szeglet igazi mesés búvóhellyé válhat. Igaz ez a lekövezett területekre is. Szerezzünk be néhány dézsás fácskát, földjüket fedjük be illatos talajtakaró mulccsal.

kerti pihenohelyek 02

kerti pihenohelyek 03

kerti pihenohelyek 04

Privát szféra kialakítása

Szeretnénk néhány tippet megosztani azzal kapcsolatban, hogyan varázsolhatunk a kültéri pihenőhelyből saját bejáratú édenkertet.

5. A szabadban kialakítandó búvóhelyet határoljuk növényfuttató rácsokkal. A tömör fallal ellentétben a rácsszerkezet lehetővé teszi, hogy a kellemesen simogató, felüdülést hozó szellő átfújjon rajta. Futtassunk rá kúszónövényt, például csillagjázmint, amely erőteljes növekedésű, mégis kedves, kecses látványt nyújt, virágai pedig csodásan finom illatúak.

6. Egy sor dézsás fa, amely dús lombjával vagy mutatós, hangsúlyos leveleivel díszít, mint például a Viburnum sinensis, viszonylag egybefüggő zöld falat alkothat. Ha 1 m magas növényekkel kezdjük a téralakítást, magasságuk egy éven belül megduplázódik.

7. Romantikus baldachinos ágy hatását kelthetjük, ha egyszerű fakeretekre fehér színű függönyöket aggatunk.

8. Bár a falak biztosítják az intimitást, esetenként úgy érezhetjük, túlságosan fölénk tornyosulnak, bezárnak. A megoldás erre az, hogy lombbal, levelekkel álcázzuk. Kúszónövényekkel nagyszerű zöld hátteret varázsolhatunk a legegyszerűbb ülősarok számára is. Az esetenként csúnya, sivár, lehangoló beton- vagy téglafalakat szinte teljesen láthatatlanná tehetjük a segítségükkel.

kerti pihenohelyek 05

kerti pihenohelyek 06

A szabadtéri pihenősarok bebútorozása

9. Instant szabadtéri pihenőhelyet hozhatunk létre egy-két praktikus textília- vagy bútordarab segítségével: terítsünk le egy puha plédet a gyepre és egészítsük ki néhány hordozható bútordarabbal. Az alacsony ülőkék, kisasztalok vagy méretes díszpárnák mind a kényelmünket szolgálhatják. Akár meg is hívhatjuk a barátainkat teázni, kártyázni.

kerti pihenohelyek 08

kerti pihenohelyek 09

Ülő és fekvő alkalmatosságok

10. Ha délutáni sziesztáról van szó, semmi sem múlhat felül egy függőágyat. Állítsunk fel a közelében egy kisasztalt italoknak és rágcsálnivalóknak, készítsünk ki néhány jó könyvet. Szükség esetére legyen kéznél egy könnyű szalmakalap is, amit a szemünkre húzhatunk.

Tipp: Nincs alkalmas fánk a függőágy felállításához? A jó hír, hogy számos típusú függőágy masszív, szétszerelhető és könnyen mozgatható állvánnyal együtt is kapható.

11. Pénzt takaríthatunk meg, ami az előtetőket és a napernyőket illeti, ha a kültéri kanapét, padot, asztalt vagy székeket egy fa alá, az árnyékba helyezzük ki.

12. Ha van egy tágas teraszunk vagy erkélyünk, érdemes beruházni egy időjárásálló párnatartó ládára. Ez a praktikus kültéri bútordarab egyszerre két funkciót is betölthet: használhatjuk teázó asztalként és tárolásra is. Így a párnák és takarók mindig könnyen elérhető helyen lesznek, ha elő szeretnénk venni azokat.

kerti pihenohelyek 10

kerti pihenohelyek 12

A szabadtéri pihenőhely növényekkel való beültetése

Az illatos virágok és fűszernövények hangulatosabbá, meghittebbé teszik a pihenőhelyet. Lássunk néhány hasznos tippet ezzel kapcsolatban.

13. Vizuálisan hűvösebb látványt kelthetünk a kertben a forró nyári hónapokban, ha olyan ültetési rendet alakítunk ki, amelynek során egymást követően bontanak szirmot a hideg színű – kék, fehér, lila, halványsárga és halványrózsaszín – virágok. A jázmin, a hortenzia, a sásliliom, a gyűszűvirág, a fuksziák, a rózsák és a szerelemvirág mind-mind nyugtatóan hatnak.

14. Lehetőleg olyan növényeket válasszunk, amelyek gazdagon és hosszan tartóan virágoznak. Ezek közé tartozik például a vaníliavirág, az évelő díszgyertya és a különböző zsályafajok.

15. Figyeljünk arra, hogy a pihenőhelyünk növényzete mindig érdekes és eléggé kontrasztos legyen még azokban az időszakokban is, amikor kevés virág nyílik. A kedvező hatást elérhetjük például aranyos, ezüstös színű levelekkel rendelkező cserjékkel.

16. Ha van pergolánk vagy kerti pavilonunk, futtassunk rá lilaakácot vagy más mutatós, lombhullató kúszónövényt. Ezek elegendő árnyékot biztosítanak a nyári hónapokban, télen pedig nincsenek a napfény útjában.

kerti pihenohelyek 11

kerti pihenohelyek 07

Utolsó simítások

17. A csörgedező víz hangja nagyon kellemes. Egy egyszerű, akár saját készítésű, cserepes csobogóval már elérhetjük a kívánt hatást. Költséghatékony alternatívája lehet a drága, egyedileg tervezett és kivitelezett szökőkutaknak.

18. Kevés dolog múlhatja felül a régimódi petróleumlámpákat és gyertyatartó lámpásokat, ha arról van szó, hogy varázslatos hangulatot teremtsünk sötétedés után. A különböző alakú, leszúrható napelemes lámpák vagy ágakra akasztható napelemes fényfüzérek szintén rendkívül mutatósak. Csak arra kell ügyelnünk, hogy napközben elég napfény érje a napelemeket.

19. A madárdal megnyugtatja az elmét. Invitáljuk tollas barátainkat a kertbe: helyezzünk ki madárfürdőt, valamint madáretetőt a fák közé.

20. A szelíden csilingelő szélharangok vagy szélcsengők növelik a szabadban eltöltött percek varázsát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR