Hogyan kell a kertben magaságyat építeni?

Hogyan kell a kertben magaságyat építeni?

A magaságyás építésének lépéseit mutatjuk be. Aki kedvet érez, maga is megépítheti otthonában és élvezheti a gyors termés és könnyű, élvezetes kertészkedés előnyeit.

Keressük meg az ideális helyet

A magaságy készítését koratavasszal célszerű elkezdeni. Az első lépés a hely kijelölése. Minthogy naponta van vele dolgunk, célszerű, ha könnyen megközelíthető, napos, szélvédett helyre kerül. Legyen a közelben a kút, vagy a vízcsap és legyen hely a komposztérlelő számára is.

Mekkora legyen?

A magaságy legcélszerűbb mérete: 120 cm szélesség, 80 cm magasság és 5-10 méter hosszúság. A kerete készülhet használt deszkából, széldeszkából, bőrdeszkából, téglából, faforgács lapokból, vagy bármilyen más, természetes anyagból. (Fém és beton a ridegsége miatt kevésbé használható.) Ügyelni kell arra, hogy a keret egyes részei között hézag maradjon, ami a légmozgást az anyagban lehetővé teszi.

Magaságy

Fontos a rétegzés

A magaságy építése azzal kezdődik, hogy a helyén a talajt 20 cm mélységben ki kell ásni; ide kerül a legalsó, talajképző réteg: fák, bokrok metszési nyesedéke, szőlővenyige, nádtörmelék, kukorica- és napraforgószár, kifőzött szőlőtörköly, stb. Az anyagot taposással kell megtömöríteni.

A következő, 20 cm vastag réteg a kertben és környezetében keletkező, komposztálandó, lehetőleg felaprított szerves hulladékból áll, majd erre kerül egy ugyancsak 20 cm vastagságú réteg lehullott levelekből. Erre terítsünk 20 cm vastag érett komposztréteget, amelybe lehetőleg keverjünk érett istállótrágyát is, majd legfelül egy 20 cm vastagságú, jó minőségű, friss kerti föld réteg helyezkedik el.

Karbantartás

Az egész talajtömegnek kissé nyirkosnak kell lennie. A szerves anyagok korhadási folyamata rövidesen megkezdődik, amelynek következtében széndioxid és hő keletkezik; mindkettő elősegíti a növények vegetációját, ezért a jól előkészített magaságyba korábban lehet elkezdeni a magvetést és a palántázást. A talajtömeg a keret pereméig töltse ki az ágyat, mert a korhadási folyamat következtében a talaj a nyár folyamán meg fog süllyedni, amit a szükséges vastagságú kerti föld réteggel kell pótolni.

Magaságy

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR