Mi minden legyen a kertész sufnijában?

Mi minden legyen a kertész sufnijában?

A kert ápolásához elég sokféle eszközre, szerszámra és anyagra van szükség. Most bemutatom a legfontosabbakat.

A férj: No, most aztán már egy kapa se fér el ebben a sufniban!
A feleség: Való igaz. De, jaj, az öntözőkannák ott maradtak az (elzárásra váró) kerti vízcsap mellett. Várj, máris hozom mind a hármat!

Kerti sufni

Szükség van a sufnira!

A kertes ház nélkülözhetetlen tartozéka valamilyen raktárhelyiség, vagy ha ez nincs, akkor egy szerszámos kamra. E nélkül folyamatos a rendetlenség a kertben, a ház körül és a munkát végző ember éppen azt a szerszámot, anyagot nem képes megtalálni, amire szüksége volna.

Egy átlagos méretű kerthez 10-12 négyzetméteres, száraz, jól zárható raktárra van szükség. Ha a család rendelkezik autóval (motorkerékpárral, biciklivel), akkor a garázzsal kombinált raktárnak nagyobbnak kell lennie. A helyiség azonban csak akkor felel meg a célnak, ha polcokkal és akasztókkal is jól fel van szerelve!

Fontos az is, hogy a népszerű nevén sufninak nevezett helyiség könnyen megközelíthető legyen, mert az nagy méreg, ha egy havas reggelen – álmosan felébredve – még a friss havon is át kell gázolni ahhoz, hogy hozzájussunk a hólapáthoz.

Kerti lak

Lássuk hát, mi mindent kell a sufninak a téli hónapokra befogadnia?

Gépek: itt kell elhelyezni a gondosan megtisztogatott fűnyíró és a gyepszellőztető gépet, a szállítást megkönnyítő taligát, a motoros kultivátort, a komposztdarálót, a láncfűrészt és a vízszivattyút.

Eszközök: A talajművelő szerszámokat: ásót, lapátot, gereblyét, kapákat, csákányt, fejszét, hólapátot, szerszámos ládát (benne legalább csavarhúzó, franciakulcs, csípőfogó, olajozó stb. jó, ha van)

Szerszámok: Egy jó minőségű metszőolló feltétlenül szükséges; a nagy választékból a legalkalmasabbat kell megvásárolni. Egy jó metszőolló évtizedeken át hűségesen szolgálja a gazdáját! Egyéb ollókra is szükség van: ágvágó, hosszú nyelű metszőolló, sövénynyíró, gyepszegély vágó olló gyakran kell. A kezünk épségét óvjuk meg munkakesztyűvel, a szemünket pedig védőszemüveggel.

Gyakran van szükség - különösen tavasszal - palántaültetőre, mérőszalagra, jelölőzsinórra.

Növényvédelmi felszerelés: Permetező gépPermetező gép, amiből lehetőleg háromra van szükség: egy 1-2 literes kézi „spricnire", amellyel egy-egy levéltetves bokrot permetezünk meg. Ha több növényt kell kezelnünk, ahhoz praktikus az 5-7 literes, vállra akasztható, felpumpálható permetező, míg a nagytermetű gyümölcsfákat a legbiztonságosabban motoros háti, illetve hordozható permetezőgéppel tudjuk megvédeni a betegségektől és a kártevőktől. A permetezéshez használt edényeket más célra tilos használni! A növényvédő szereket zárható szekrényben kell tartani, ahol illetéktelenek nem juthatnak hozzájuk! Nem kell túlságosan sok készítményt felhalmozni, mert lejár a használhatósági idejük, vagy megcsomósodnak, beszáradnak, korszerűtlenné válnak. A kiskertben elegendő, ha készenlétben tartunk egy gombaölő, egy-két rovarölő, egy gyomirtó és egy sebkezelő anyagot. Feltétlenül szükséges: védőruha, gumicsizma, fejfedő, szemüveg, gumikesztyű és legalább minimális szakértelem!

Anyagok: Meglehetősen terjedelmes anyag a műtrágya, a benzin, amely jó, ha mindig kéznél van! Szükség van motorolajra és kenőolajra, kötözőanyagokra (raffia, műanyag zsinór, drót), a cserepes növények számára tápoldatokra, vetőmagra, vetőgumókra. És ne feledkezzünk meg egy kis elsősegély-csomagról sem!

Ami ne legyen a sufniban: élelmiszert semmi esetre se tároljunk a szerszámos kamrában, mert könnyen szennyeződhet, vagy mérgező anyagokat vehet fel!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR