Szedjük le a gyümölcsmúmiákat, nincs helyük a kertben

Szedjük le a gyümölcsmúmiákat, nincs helyük a kertben

Így terjed a monília.

A kertben sétálva télen töpörödött, aszott gyümölcsmúmiákra lehetünk figyelmesek. A fákon maradt múmiákra kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis melegágyai lehetnek a gombás fertőzéseknek, például a moníliának!

gyumolcsmumia szedjuk le 02

A vegetációs időszakban a moníliák (több fajról van szó) a gyümölcsöket előbb penésszel vonják be, majd fehér, kör alakban elhelyezkedő képződményeket, kidudorodó párnákat hoznak létre. A gyümölcs rothad, romlik, szárad.

gyumolcsmumia szedjuk le 04

A termés legnagyobb része lehull, de maradnak a fán összeaszottak is. Ezt a gombát nehéz megfékezni, ezért, fontos, hogy a fertőzött gyümölcsöket leszedjük, így a spórák nem tudnak áttelelni, és tavasszal nem tudják megközelíteni a virágokon keresztül a gyümölcskezdeményt.

gyumolcsmumia szedjuk le 03

A fertőzött gyümölcsök leszedésénél lényeges, hogy a hozzájuk tapadt fás részeket is vágjuk le, mivel ez is fertőzött lehet, és ugyanúgy továbbadhatja az új gyümölcsöknek a kórokozókat.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?