Szedjük le a gyümölcsmúmiákat, nincs helyük a kertben

Szedjük le a gyümölcsmúmiákat, nincs helyük a kertben

Így terjed a monília.

A kertben sétálva télen töpörödött, aszott gyümölcsmúmiákra lehetünk figyelmesek. A fákon maradt múmiákra kiemelt figyelmet kell fordítani, ugyanis melegágyai lehetnek a gombás fertőzéseknek, például a moníliának!

gyumolcsmumia szedjuk le 02

A vegetációs időszakban a moníliák (több fajról van szó) a gyümölcsöket előbb penésszel vonják be, majd fehér, kör alakban elhelyezkedő képződményeket, kidudorodó párnákat hoznak létre. A gyümölcs rothad, romlik, szárad.

gyumolcsmumia szedjuk le 04

A termés legnagyobb része lehull, de maradnak a fán összeaszottak is. Ezt a gombát nehéz megfékezni, ezért, fontos, hogy a fertőzött gyümölcsöket leszedjük, így a spórák nem tudnak áttelelni, és tavasszal nem tudják megközelíteni a virágokon keresztül a gyümölcskezdeményt.

gyumolcsmumia szedjuk le 03

A fertőzött gyümölcsök leszedésénél lényeges, hogy a hozzájuk tapadt fás részeket is vágjuk le, mivel ez is fertőzött lehet, és ugyanúgy továbbadhatja az új gyümölcsöknek a kórokozókat.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR