5+1 ötlet, hogy mihez kezdjünk a kertben a lehullott falevelekkel!

5+1 ötlet, hogy mihez kezdjünk a kertben a lehullott falevelekkel!

Nem muszáj kilószámra zsákolni.

Megérkezett az ősz, és vele együtt a falevelek is hullani kezdenek. A legtöbb kertben ilyenkor a hétvégi program a gereblyézés és a zsákolás. Szerencsés esetben a zsákokat elszállítja az önkormányzat.

A zsákolás is egy módszer a levelek eltüntetésére, de tudunk sokkal jobbat is, amivel ráadásul a kertünknek is jót teszünk. Arról nem beszélve, hogy kevesebb munkával tisztíthatjuk meg a területet az avartól.

Lássunk 5 lehetőséget a kertben lehullott levelek felhasználására!

lehullott falevelek otletek 04

Komposztáljuk a leveleket

Az őszi levelek, különösen azok, amelyeket összeaprítottunk fűnyíróval, ideálisak a komposztdombra. Ezek a növényi részek ugyanis gazdagok barna, szerves anyagban, és ezzel gazdagítják a komposztot is. Egyszerűen rétegezzük a halomra, felváltva a szokásos zöld anyagokkal, mint pl. a zöldségekkel, gyümölcsdarabkákkal, gazokkal, levágott fűvel együtt. Időnként forgassuk át, szellőztessük a kupacot.

Készítsünk levélhalmot

Ez a módszer kitűnően alkalmas a talaj javítására, ráadásul semmi másra nincs szükség hozzá, mint a lehullott levelekre, de keverhetünk hozzá földet vagy kész komposztot is. A rakásnak kb. egy évet kell pihennie, és amikor készen áll az anyag, kitűnően használható a veteményes vagy a virágágyás talajának javítására, de a cserepesek földjéhez adva is jó hatással bír!

lehullott falevelek otletek 01

Készítsünk belőlük mulcsot

Miután felaprítottuk a leveleket, szerves mulcsként is hasznosíthatjuk őket a virágágyásokban, a konténerkertekben, a veteményben, a fák és bokrok alatt. Egyszerűen terítsük szét a levéldarabokat 5-7 cm vastag takaróréteget létrehozva, de ne hagyjuk, hogy a mulcs közvetlenül a szárakat, a töveket takarja. Az apríték megtartja a talajban a nedvességet, hűvösen tartja azt, és megfékezi a gyommagvak többségének csírázását is. Ráadásul a levelek tápanyaggal látják el a talajt bomlásuk közben, az ilyen talaj gazdag a hasznos talajlakókban, mikroorganizmusokban.

lehullott falevelek otletek 02

Gyűjtsük össze a leveleket későbbre

Lehet, hogy most úgy érezzük, hogy egy darabbal sem szeretnénk több levelet látni jó ideig, de gondoljunk arra, hogy tavasszal majd éppen a barna anyag fog hiányozni a komposztból. Ha előre gondolkodunk, és felhalmozunk pár zsák megbarnult levelet, nem lesz gondunk tavasszal sem a komposztkészítéssel. Tartalékoljunk hát néhány zsákkal!

lehullott falevelek otletek 05

Aprítás fűnyíróval

Egyszerű megoldás, ráadásul elfelejthetjük a fárasztó gereblyézést is. Ha áttoljuk néhányszor a fűnyírót a leveleken, a keletkezett apríték a tél folyamán megvédi a talajt, tápanyaggal látja el, árnyékolja, és jövőre kevesebb gaz fog majd kikelni a fűben. Ha hetente egyszer elvégezzük ezt a kerti munkát a levélhullás idején, jövőre a füvünk is sokkal szebb lesz.

+ egy bónusz: Ha van kedvünk, a lehullott, szép formájú levelekből akár ilyen mutatós füzért is készíthetünk!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR