Te mit teszel ősszel az avarral? Nekünk 7 ötletünk van!

Te mit teszel ősszel az avarral? Nekünk 7 ötletünk van!

A zsákoláson túl számos lehetőség adott a lehullott falevelek helyben való hasznosítására.

Körkérdésünkből kiderült, hogy egyre több Olvasó teszi magáévá azt a szemléletet, hogy az avart nem szükséges bezsákolni és eltávolítani a kertből (főleg nem elégetni!). Bár a zöldhulladék elszállítása is egy lehetőség, a kertünk is jobban jár, ha helyben kezdünk valamit a lehullott levelekkel. Olvasóink javaslatait és saját ötleteinket gyűjtöttük egy csokorba.

Nézzük, hogy mi mindenhez kezdhetünk az avarral:

1. Otthagyjuk, ahol van

Mondván, hogy "a természet elintézi a dolgot". A lebomló levélből tápanyag szabadul fel, védi a talajt a téli csapadék és kiszáradás ellen, alatta megbújhatnak a kisállatok, rovarok. Ha egy kupacba húzzuk a kert sarkába, akkor még a sünik is menedéket találhatnak maguknak. A járdákról, kerti utakról azonban el kell söpörnünk a lehullott leveleket, mert a csúszós, vizes, sáros avar rendkívül balesetveszélyes. A fűről is érdemes eltávolítani, mert alatta télen kirohadhat, penészedhet a gyep.

avarraLmit teszel 03

2. Komposztáljuk

Ezek a növényi részek ugyanis gazdagok barna szerves anyagban, és ezzel gazdagítják a komposztot is. Egyszerűen rétegezzük a halomra, felváltva a szokásos zöld anyagokkal, mint pl. a zöldségekkel, gyümölcsdarabkákkal, gazokkal, levágott fűvel együtt. Időnként forgassuk át, szellőztessük a kupacot. A diófalevélnek hosszabb időre van szüksége a komposzttá váláshoz, ezért azt külön érdemes tenni és hónapokig, akár 2 évig érlelni.

3. Növénytakaróként használjuk

Érdemes a fagyérzékeny növények tövéhez teríteni belőle (pl. füge), de kaphatnak a fák, évelők, bokrok is. Sőt, az ágyásokra és a veteményesre is kerülhet. Felaprítva mulcsként is hasznosítható. Az apríték megtartja a talajban a nedvességet, hűvösen tartja azt, és megfékezi a gyommagvak többségének csírázását is. Ráadásul a levelek tápanyaggal látják el a talajt bomlásuk közben, az ilyen talaj gazdag a hasznos talajlakókban, mikroorganizmusokban.

4. Beássuk a talajba

Vannak, akik beforgatják a talajba a leveleket, ezzel elősegítik a lebomlásukat és egyben a talajlazítást is elvégzik.

avarraLmit teszel 02

5. Összegyűjtjük későbbre

Lehet, hogy most úgy érezzük, hogy egy darabbal sem szeretnénk több levelet látni jó ideig, de gondoljunk arra, hogy tavasszal majd éppen a barna anyag fog hiányozni a komposztból. Ha előre gondolkodunk, és felhalmozunk pár zsák megbarnult levelet, nem lesz gondunk tavasszal sem a komposztkészítéssel. Tartalékoljunk hát néhány zsákkal!

6. Felaprítjuk fűnyíróval

Egyszerű megoldás, ráadásul elfelejthetjük a fárasztó gereblyézést is. Ha áttoljuk néhányszor a fűnyírót a leveleken, a keletkezett apríték a tél folyamán megvédi a talajt, tápanyaggal látja el, árnyékolja, és jövőre kevesebb gaz fog majd kikelni a fűben. Ha hetente egyszer elvégezzük ezt a kerti munkát a levélhullás idején, jövőre a füvünk is sokkal szebb lesz

7. Betesszük a vízóraaknába

Úgy működik, mint egy meleg takaró, a vízóraaknába tett levelek segítik, hogy a szerelvények, csövek ne fagyjanak szét a téli hidegben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR