5 apróság, amivel 15 extra napot adsz a karácsonyfának

5 apróság, amivel 15 extra napot adsz a karácsonyfának

Bemutatunk 5 praktikát, amellyel akár 2 héttel is meghosszabbíthatjuk a szobában felállított fenyő tartózkodási engedélyét. Oszd meg, ha szerinted működnek!

Őrizzük meg a fa üdeségét, ameddig csak lehet. De milyen praktikákkal tudjuk ezt elérni?

1. A legfontosabb, amit tehetünk, hogy a fának biztosítjuk a folyamatos vízellátást. Az alacsonyabb hőmérséklet szintén segít csökkenteni a tűlevélvesztés mértékét. Ha vásárlás után nem hozzuk be a fát azonnal, akkor állítsuk egy vödör vízbe a szabadban vagy egy hűvös helyiségben.

2. Ügyeljünk rá, hogy a fát ne érje közvetlen tűző napfény, szél, illetve tartsuk távol a különböző hőforrásoktól, mint pl. a radiátorok, kályhák, kandallók.

3. Ha a megásárolt fa már több mint egy napja ki lett vágva (az esetek döntő többségében ez a helyzet), otthon vágjunk le alul a végéből egy 2-3 cm vastag karikát. A sima felületű, friss vágás segít a fának könnyebben felszívni a vizet. Ezután töltsük meg a víztárolós talpat kézmeleg vízzel.

4. Amint kivágják, a fa elkezd vizet veszíteni. Fűtött szobában naponta akár 1 liter vizet is képes magába szívni, így rendszeresen ellenőrizzük a karácsonyfatalpat és töltsük fel, amikor szükséges. Ha a fa egyszer már elvesztette nedvességtartalma 20 százalékát, többé nem lesz képes regenerálódni.

5. Minden fa tüzet foghat és ez a karácsonyfa esetében sincs másképp. Már akkor is tüzet okozhat, ha nedvességtartalma 50 százalék alá csökken, mivel még a felforrósodott karácsonyfaizzóktól is képes lángra lobbanni.

Karácsony

Az ünnepek alatt fokozottan ügyeljünk a biztonságunkra, tegyünk óvintézkedéseket!

Tartsuk a fát távol nyílt lángtól és más hőforrástól. Esetenként még a tévékészülék is fel tud annyira melegedni, hogy komoly veszélyforrást jelentsen.
 
Csakis engedélyezett karácsonyi égősort és fényfüzért vásároljunk. Mindig ellenőrizzük az égőket, mielőtt felhelyezzük a fára. A fára aggatott girlandok ne érjenek hozzá az izzósorhoz. Ha a vezeték sérült, elrepedt, ne használjuk! Soha ne hagyjuk a bekapcsolt égősort felügyelet nélkül.

Karácsonyfa

Figyeljünk arra is, hogy a lehulló tűlevelek, a gyanta, illetve a karácsonyfatalpból kilöttyenő víz foltot hagyhatnak a szőnyegen vagy bútorkárpiton.

Ne feledjük, hogy a karácsonyfa újrahasznosítható. A kertben talajtakaró mulcs, ideiglenes madáretető vagy menedék válhat belőle. A levágott ágakkal befedhetjük és megóvhatjuk a kerti évelő növényeinket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR