7 növény, ami varázslatossá teszi a karácsonyt

7 növény, ami varázslatossá teszi a karácsonyt

Ugye mindenkinek eszébe jutnak olyan növények, amelyek nem hiányozhatnak az ünnepi alkalomból? Hadd egészítsük ki a listát a legfontosabbakkal, nehogy véletlenül maradjon ki valamelyik!

A karácsony a szeretet és a meghittség ünnepe. Ilyenkor nem csak a szívünket öltöztetjük díszbe, otthonunkat, környezetünket is igyekszünk hasonlóan széppé és ünnepivé varázsolni. Ennek pedig elengedhetetlen kellékei a szemrevaló, dekoratív karácsonyi növények. Következzen néhány a legkedveltebbek közül.

A karácsonyi növények gondozása

Meglepő módon az évvégi ünnepeket hangulatossá tevő növények jelentős része a trópusi éghajlaton őshonos. Ez azt jelenti, hogy szobanövényként kell gondoznunk őket, nem pedig olyan kerti növényként, amely a téli fagyban, hóban telel át. Az alábbiakban bemutatott növények is meglehetősen érzékenyek, ezért nem szabad hagynunk, hogy huzat vagy hirtelen hideg levegő érje őket.

A karácsony legszebb növényei

Mikulásvirág

A mikulásvirág talán a legismertebb karácsonyi növény. Míg kezdetben csak az élénkpiros-zöld levelű változata került a boltokba (a "virágai" valójában a növény zöldtől eltérő színes levelei), manapság már számos más színáltozatban is kapható. Természetes élőhelyükön a fehértől a rózsaszínen át a vörösig terjed skála; a levelek a mintázatukat tekintve lehetnek egyszínűek vagy foltokban pettyezettek is. Divatossá vált az is, hogy az ünnepek táján az üzletek a kereskedők gyéb színekre befestve kínálják a növényt.

mikulasvirag

Amarillisz

Az amarillisz szintén igen népszerű karácsonyi növény. Ez a hosszú szárú, kecses, hagymás dísznövény hatalmas, trombita alakú virágaival méltán válhat az ünnepi asztal központi díszévé. A decemberi ünnepek előtt általában a piros virágú fajták kaphatók, de a színváltozatok a vöröstől a narancssárgán át a rószaszínig és a fehérig terjednek. Valamennyi színváltozat esetén a virágszirmok lehetnek egyszínűek, csíkosak vagy pettyezettek.

amarillisz

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz - ahogyan a neve is sejteti - természetes körülmények között november végétől a decemberi ünnepekbe nyúlóan hozza virágait. A levelek végéről bájos karácsonyfadíszekként lecsüngő kis virágok szemet gyönyörködtetőek.

Karácsonyi kaktusz

Rozmaring

Bár a rozmaring kevésbé közismert ünnepi növény, nagy visszatérőként ismét helyet kapott az üzletekben a karácsonyi növények között. Egy évszázadokkal ezelőtt született néphiedelem szerint, mikor Jézus anyja Egyiptomba menekült, köntösét egy rozmaringbokor előtt kék fonalból szőtte, s hogy meg ne lássák, a bokor, hogy őt védje, addigi fehér virágait kék színűre változtatta. Manapság a növényt az évvégi ünnepek előtt cserépbe ültetve, karácsonyfa alakúra metszve árusítják.

rozmaring

Magyal

Igaz, hogy a magyal általában nem kapható cserepes karácsonyi dísznövényként, ága élénkpiros bogyóival és sötétzöld, fényes, szúrós szélű leveleivel mégis tökéletes karácsonyi dekorációs kelléket alkot. Meglepő módon, míg a magyal hagyományos karácsonyi növény, története egészen a druidákig nyúlik vissza, akik számára az örök életet testesítette meg. A keresztények számára pedig Jézus örök életre tett ígéretének szimbólumává vált.

Magyal

Fagyöngy

A fagyöngy szintén népszerű karácsonyi dekorációs növény. Bár a keresztény egyház egy időben tiltotta a díszként való használatát, mára ez a tiltás elhalványult, és a növényt az ünnepek előtt szinten mindenütt kapni. Eredetileg a termékenység jelképe volt, napjainkban legtöbször egyszerűen csak egy ravasz kis fortély, hogy a fagyöngy alatt állva a fiúk kicsaljanak egy puszit a lányoktól.

Fagyöngy

Karácsonyfa

Nem lenne teljes a listánk a karácsonyfa megemlítése nélkül, amely az ünnepi otthon szívét alkotja. Lehet élő, gyökeres, földlabdás vagy kivágott fenyő. Nálunk a legnépszerűbb fajták:

- Közönséges luc
- Ezüstfenyő
- Nordmann jegenyefenyő
- Duglászfenyő
- Simafenyő
- Erdei fenyő
- Fekete fenyő

Karácsonykor a szorgalmas kertészek (illetve akinek sok gyümölcsfája van és be szeretné fejezni az ápolásukat) már megkezdik a metszést. E tudomány elsajátításához ajánljuk A metszés gyümölcsei című online tanfolyamot*, amelyet Bálint gazda állított össze 10 kerti gyümölcsfa metszési tudnivalóiból. Így 10*10 perc alatt, videót nézve magabiztosságot szerezhetünk a metszésből és tavasszal megfiatalíthatjuk gyümölcsfáinkat. (*Ajándékötlet)

A metszés gyümölcsei 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR